Намирница која ја јаде 90% од македонското население го убива имунитетот: Нѐ прави поподложни на вируси!

22 декември, 2020
hrana

Зима во комбинација со вирусот корона, рецепт за оштетен одбранбен систем. Сега, повеќе од кога било, важно е да се зајакне имунитетот и да се зачува здравјето од вирусот. Витамини и минерали ни помагаат во зајакнување на одбранбениот систем, а сите експерти, домашни и странски, ја потенцираат важноста на зголемениот внес на витамини Ц и Д, како и цинк, селен и магнезиум.

И додека некои намирници помагаат, има и такви кои го нарушуваат имунитетот и ја ослабуваат нашата природна одбрана од вируси и бактерии.

И, на оваа црна листа, има и храна што повеќето македонци ја користат секој ден – бел леб!

Белиот леб е главниот виновник за слабеење на имуниот систем, смета д-р Џош Аку, основач на „Ancient Nutrition i DrAke.com“. „Белиот леб, колачи, пити, ролни и сите слатки направени од бело брашно не само што се извор на„ празни калории “, туку имаат и многу ниска хранлива вредност“, вели Аку. „Овој вид на храна придонесува за зголемување на телесната тежина и ги зголемува ризиците поврзани со дебелината, како и отпорноста на инсулин. Лекарот нагласува дека белиот леб го зголемува ризикот од воспалителни процеси во организмот, настинки и грип, со намалување на способноста на организмот да заштити или лечи. Имунитетот на лице кое е дебело или има некој друг вид „хронични проблеми“, и кое „се протега“ за да се одбрани од вируси и бактерии, не работи со полн капацитет и не е во состојба да го заштити и зачува организмот од „напаѓачите“.