Направете велигденски јајца со восок – уметност по примерот на мајките и бабите!

12 април, 2020
2020_03_saranje_jaja_voskom_295189789

Во традицијата може да се најде навистина голема инспирација.

Повеќето од нас виделе уметнички дела создадени од мајките и бабите користејќи восок. Ако порано не сте пробале, погледнете како да бидете вистински безвременски уметник. Ако сте се обиделе многу пати и не верувате дека можете, не се откажувајте, затоа што обидувањето е клучно, а со нашите техники сè ќе биде полесно.

Постојат два начина, еден потрадиционален, а другиот малку посовремен, а ние ќе ви ги претставиме двата. За двата начина потребни се само: пердув, свеќа и пчелин восок.

Традиционален начин

Користете свежи јајца, најдобро чувани на собна температура. Ставете го восокот на врвот на пердувите и потоа стопете го над свеќата додека не потемни. Користете брзи и кратки движења. Откако јајцата ќе бидат изшарани и восокот се исуши, варете ги в обоја по желба. Повеќето восоци ќе се отстранат во вода, ако не биде така, избришете со крпа.

Современ начин

Овој пат, прво обојте ги јајцата по желба. Не чекајте да се изладат целосно, бидејќи ќе биде многу полесно да цртате на јајцето додека е потопло. Се топи восокот на ист начин, користејќи брзи движења.

Откако ќе завршите, оставете ги готовите јајца еден час во раствор од оцет и вода. Потоа, извадете ги и со крпа исчистете ги. Како што бришете, целото јајце ќе биде обоено освен деловите каде што беше нанесен восокот. Восокот спречил оцетот да ја одземе бојата над нацртаните делови, така што вашата уметност ќе биде во боја на чисто јајце.

Дали би пробале за овој велигден да бојадисувате јајца на ваков начин. Нашите мајки, баби и тетки би биле навистина горди, зар не?