Научници: „Додадете витамин Д во лебот и млекото, олеснете ја борбата против Kовид-19“

1 ноември, 2020
shutterstock_1126895408

Научниците од Велика Британија ги повикаа министрите во владата да одобрат додавање на витамин Д во вообичаената храна како леб и млеко за да помогнат во борбата против коронавирусот.

Приближно половина од популацијата во Велика Британија има дефицит на витамин Д, а владините упатства дека граѓаните земаат додатоци кои не функционираат, барем според експертската група формирана од д-р Герет Дејвис, истражувач по медицинска физика, пишува The Guardian.

Според многу студии, ниското ниво на витамин Д може да доведе до поголем ризик од инфекција со коронавирус или посериозни последици од инфекцијата.

Минатата недела, истражувачите во Шпанија откриле дека 82 проценти од пациентите со коронавирус од 216 примени во болница имаат ниско ниво на витамин Д.

Сликата, сепак, е измешана. Некои студии покажуваат дека нивото на витамин Д има малку или никакво влијание врз ковид-19, грип и други респираторни заболувања.

Недостаток на витамин Д кај децата може да предизвика рахитис, а кај возрасните остеомалација (меки коски што доведуваат до деформитети).

Децата со сериозен недостаток на витамин Д се склони кон хипокалцемија – ниско ниво на калциум во крвта, што доведува до срцева слабост.

Сепак, Јавното здравство на Англија и Министерството за здравство и социјална помош ги отфрлија повиците во последните 10 години да се дозволи збогатување на витамин Д на храната како млеко, леб и сок од портокал, што е практика во Финска, Шведска, Австралија и Канада.

„Според мое мислење, јасно е дека витаминот Д не само што може да заштити од сериозноста на болеста, туку може и да заштити од инфекција. Треба внимателно да се испланира збогатување на храната за да се направи тоа ефикасно, особено затоа што луѓето сега земаат додатоци во исхраната. „Храната збогатена со витамин Д бара посебно внимание“, рече Дејвис.

Адријан Мартини, професор по респираторни инфекции на Универзитетот „Квин Мери“ во Лондон, кој не е дел од групата Дејвис, спроведува клиничко испитување за да види дали витаминот Д може да го намали ризикот од ковид-19.

Студијата Коронавит, која започна минатата недела, ќе следи повеќе од 5.000 луѓе во текот на зимата.

“Владата препорачува целото население да зема додатоци на витамин Д во зимските месеци, а луѓето во ризични групи го земаат овој витамин во текот на целата година. Но, знаеме дека луѓето едноставно не го прават тоа во значителен број. Дури и јас понекогаш заборавам да го земам”. – рече Мартини.

Нашето тело произведува витамин Д како одговор на силната сончева светлина. Во Велика Британија, ова значи дека од октомври до март, луѓето треба да се потпрат на други извори на овој витамин: мрсна риба, јајца и додатоци во исхраната.

Некои видови храна, како што се житарките за појадок и печурките, се збогатени со витамин Д, а луѓето во домаќинства со ниски примања имаат право на бесплатни мултивитамини.

На пример, белото брашно во Велика Британија е веќе збогатено со витамини Б1 (тиамин) и Б3 (ниацин), а минатата година владата започна консултации за додавање на витамин Б9 (фолна киселина) за да се спречат вродени дефекти на мозокот и ‘рбетот.

Постојат и такви кои не го делат мислењето на тимот Дејвис, како што е професорот Леви, раководител на одделот за исхрана при британското Министерство за здравство, кој пред три години рече дека нема доволно докази дека витамин Д ќе го намали ризикот од респираторни инфекции, доколку се даде согласност.