Научници откриле што се случува во телото и мозокот во моменти на застој на срцето

24 декември, 2020
srcani udar foto shutterstock 02_1000x0


За време на срцевиот застој, електричните сигнали што ја возат срцевата пумпа се нарушуваат, срцето престанува да чука и наскоро следи смрт, соопшти АХА. Термините „срцев застој“ и „срцев удар“ често се користат наизменично, но условите не се идентични, според Американското здружение за срце (AHA).

– За време на срцев застој, блокираната артерија спречува крвта да достигне дел од срцето, што може да доведе до умирање на тој дел – иако срцето продолжува да чука – објасни здружението. „Во огромното мнозинство на терминални случаи, лекарите медицински ја дефинираат смртта заснована на моментот кога срцето веќе не чука“, рече д-р Сем Парнија, директор за критична нега и реанимација на медицинското училиште НУУ Лангоне во Њујорк

– Технички, така се добива времето на смртта – сè се базира на моментот кога срцето застанува. Штом тоа се случи, крвта веќе не циркулира до мозокот, што значи дека функцијата на мозокот престанува „скоро веднаш“ – рече лекарот. Човечкиот мозок сè уште работи откако срцето ќе застане, со други зборови, мозокот знае дека сте мртви.

Оние кои преживеале срцев удар и „се вратиле“ по клиничка смрт, честопати сведочат дека знаеле што се случува околу нив, исто така, слушнале кога лекарите го објавиле времето на нивната смрт, односно времето кога срцето престанало да работи.