Научниците конечно открија зошто корона вирусот предизвикува симптоми на шизофренија

24 септември, 2020
bakuta-grip-830x0

Ова откритие создаде уште поголема загриженост

Истражувањето на корона вирусот се фокусираше на појава на симптоми како што се постојана кашлица, треска, отежнато дишење, губење на чувството за вкус и мирис и гастроинтестинални проблеми. Ново истражување сега ги разгледува загрижувачките ефекти на вирусот врз мозокот.

Научниците открија ген кој побрзо се реплицира во нечиј ум предизвикувајќи забранувачки симптоми на шизофренија, како што се халуцинации, заблуди и екстремно однесување.

Ова откритие создаде уште поголема загриженост за тоа како вирусот влијае не само на здравјето на една личност, туку и на неговото ментално здравје.

Пациентите кои ја развиваат оваа единствена генетска мутација може да имаат помалку сериозни симптоми на Ковид-19, а исто така може да имаат поголем ризик од шизофренија, според истражувачки тим од Њу Јорк.

Генот rs4702 овозможува побрзо да се реплицира корона вирусот во човечкото тело, особено во мозокот, сугерира експеримент на научникот Кристен Бренанд, од Медицинскиот факултет Икан на планината Синај, Њу Јорк.

Научниците велат дека постои загриженост за долгорочните ефекти на гените кои можат да влијаат на нечиј ум.

Што е rs4702?

Генот rs4702 го контролира производството на фурин, ензим неопходен за правилно функционирање на многу протеини. Според Кристен Бренанд, од Медицинскиот факултет „Икан“ во планината Синај, Њу Јорк и нејзините колеги, генот се појавил не само во мозокот, туку и во клетките на белите дробови и цревата.

Претходните студии на овој научен тим, како и други, откриле дека мутациите во генот rs4702 можат да доведат до намален раст на невроните и промена на активноста.

Кои други ментални заболувања се забележани со Ковид инфекцијата?

Здравствените експерти забележаа дека тешката инфекција со Ковид-19 може да предизвика делириум во акутната фаза на болеста, проследена со депресија, анксиозност, замор, несоница и посттрауматско стресно нарушување (ПТСН).

Резултатите од „првиот систематски преглед и анализа на психијатриските последици од коронавирусна инфекција“ покажаа дека претходните епидемии на коронавируси биле поврзани со значителни психолошки проблеми.

– Нашите главни откритија откриваат дека знаците што укажуваат на делириум се многу чести во акутната фаза на САРС, МЕРС и Ковид-19. Постојат докази за депресија, анксиозност, замор и посттрауматско стресно нарушување во фазата на заболување од претходните епидемии на коронавируси, но сè уште има малку податоци за Ковид-19 – посочуваат експертите.