Научниците сметаат дека градниците не се корисни за градите!

27 април, 2020
prsluci

На револуцијата од 6отите години на минатиот век, кога жените масовно почнале да не носат градници можат да и се заблагодарат и жените од 21 век. Најмногу заради научните докази за функцијата на тоа парче облека.

По 15 годишно испитување на 330 жени помеѓу 18 и 35 години на тема корист од носење градник, заклучокот на францускиот научник Жан Денис Руилон не е воопшто охрабрувачки. Тој смета дека носењето градник уште од рана возраст не помага во подигнување на градите, ублажување на болките во грбот, или превенција против рано свиснување на дојките.

„Медицински, филозофски и анатомски гледано, градите немаат никаква корист од градници. Баш напротив, тие свиснуваат“, коментирал тој. Ова го заклучил на тој начин што жените во истражувањеето кои престанале да носат градник имале 7 мм поподигнати брадавици во споредба со оние кои носеле градници.

Така, според неговиот заклучок, кожата околу дојките заради неносење на градник останува затегната подолго и подобро ги држи градите. Тоа посебно се однесува на младите жени на кои заради неносење на градник би можело да им се зголеми производството на колаген и еластин кои го спречуваат свиснувањето.