Навика која го блокира успехот: Ако го промените ова среќата сама ќе дојде во истиот момент!

19 април, 2020
zivot

Помеѓу нас и успехот стои само една лоша навика.

Дали некогаш сте се запрашале зошто не успеете да постигнете нешто што навистина го сакате? Дали се чувствувате како нешто да ве спречува на патот?

Психолозите се едногласни и уверени дека само една навика нè одвојува од големиот успех. Многу е важно да не зависите од туѓото мислење и да ги следите вашите инстинкти. „Советите треба да слушнат, но да не се земаат како единствена опција, без оглед колку ви е важна личноста што ве советува“, велат психолозите.

Од успехот нè дели само малку храброст и способност да ги отфрлиме рамките наметнати од нашето опкружување.

Зошто е туѓото мислење толку важно за нас?

Зависноста од мислењата на другите се јавува главно кај оние кои немаат високо ниво на самодоверба. Лесно е да се откажете од вашите намери кога одекнува мислењето на мнозинството.

Вистински пример за оваа ситуација се родителите кои избираат хоби и пријатели за своето дете, без оглед на нивните желби. Откако ќе созрее, таквото дете нема да може да го брани своето мислење, туку ќе се потпира на другите.

Постојат неколку норми во секое општество на кои мора да се придржувате, но кога станува збор за вашиот живот и желби, тие правила се менуваат. Секој што отстапува од однесувањето што се очекува од нив, подлежи на критики од други луѓе. Како и да е, многу е важно да бидете во можност да го браните вашето мислење без да подлежите на притисок врз животната средина.

Понекогаш е многу тешко да се направи тој ѕид и да се оттргнете од зборовите на луѓето околу нас. Оваа навика, слепо да ги слушате советите на другите луѓе , многумина ги чинеше успех.

Кога се наоѓате во ситуација да ги преиспитате вашите желби заради притисокот на околината, запрашајте се дали го правите тоа поради нив или поради вас и кој ќе оди по тој пат?

Едноставно е, исто толку како купувањето чевли, го изберете моделот што вам ви се допаѓа, а не на некој друг затоа што вие ќе ги носите. Истото важи и за животните одлуки. Што и да одберете, и добрите и лошите последици ќе ги почувствувате само вие, а не оној што ве советува. Кога ќе ја отфрлате навиката да ги слушате туѓите мислења и вашето мислење да стане најважно, среќатата и успехот се загарантирани. Без ризик, нема резултати.