Не дозволувајте работата да ве совлада. Експертите откриваат кога е најдобро време за пауза

2 јуни, 2020
хгф

Дали го знаете сценарио – одите на работа, правите кафе, потоа проверувате е-пошта и работите на вашиот дневен план за деловни обврски, а потоа околу 13, 14 часот, правите пауза за ужина? Најновото истражување открива дека сте направиле елементарна грешка кога станува збор за одморите.

Кога е најдобро време да се одморите?
Професорите Емили Хантер и Синди Ву од универзитетот Бајлор истражувале кое време од денот е најдобро за пауза на работа и откриле дека раните попладневни часови не се идеални за пауза, туку дека треба да се одморите од работата среде утрото.

Тие докажаа дека одморот во ова време од денот најдобро ја подобрува енергијата, концентрацијата и мотивацијата. Исто така, откриено е дека земањето паузи подоцна во текот на денот има многу помал ефект.


Кога конечно ќе одморите, имајте на ум дека не треба да правите ништо поврзано со работата, туку искористете го тоа време за да се одморите и да ја повратете енергијата. Вие избирате што да правите за време на паузата. Може да извршите и полесни деловни обврски сè додека не станат товар.

Повеќе кратки паузи наместо една долга
Ако забележите дека почестите пократки паузи наместо една долга пауза се посоодветни за вас, одлучете се за овој вид на одмор.

Во една студија е спроведена студија во која учествувале 95 вработени на возраст меѓу 22 и 67 години за време на една работна недела.

Секоја личност мораше да ја сними секоја пауза што ја презеде за време на работното време. Резултатите покажаа дека вработените искористиле 959 паузи, или во просек по двајца по лице.

Исто така, студијата покажа дека луѓето што направиле повеќе паузи имаат помалку проблеми со заболувања како што се главоболки, нарушен вид и болки во грбот.