НЕ E ШЕГА! Ако премногу прскате додека УРИНИРАТЕ, ова се случува во вашите ОРГАНИ! Млазот на урина мора да биде…

29 септември, 2020
301800_wc-265278-960-720_f

Сфатете го ова сериозно!

Ако прскате додека мокрите, односно урината не излегува во еден поток, веројатно треба да одите на лекар веднаш штом ќе ја избришете даската од WC школката. Прскањето во неколку млазови при мокрење е многу можен знак дека кај мажите, спермата и кај жените, секретот е акумулирано и го блокира излезот на урина. Депонираната сперма или секреција може да остане и по сексот, а причината може да биде и камен во бубрег.

Експертите велат дека е сосема во ред ако ви се случи понекогаш, но ако се повтори, може да биде сигнал за стеснета уретра, состојба што лекарите можат да ја решат со неинвазивни методи. Стеснувањето на уретрата може да биде последица на некои сексуално преносливи болести, рак на простата или породување, како и повреди кои се јавуваат за време на сексот.

Уретрата е канал што носи урина од мочниот меур, така што урината може да се исфрли од телото. Обично е доволно широко за урината да помине без проблеми, но се случува нешто да го блокира каналот, поради што урината излегува во сите правци – буквално како кога ќе ставите прст на шишето од кое сакате да ја истурите течноста.

Меѓутоа, во такви случаи, ситуацијата обично се подобрува сама по себе, бидејќи приливот на урина е доволно силен за да ја истурка спермата. Овој проблем може да се случи и кај жените, а причината може да биде слаби мускули околу уретрата, што го отежнува исфрлањето на секрецијата што го блокирала каналот.

Покрај тоа, камењата во бубрезите и секое „туѓо тело“ што поминува низ урината може да ја блокираат уретрата и да доведат до овој проблем, како и промени или лузни на ткивото што можат да бидат резултат на породување или помали повреди за време на сексот.

Д-р Ша вели дека ако ова ви се случува од време на време, немате причина да се грижите, но ако забележите дека прскањето на урина е постојано присутно, ве советува да одите на лекар.