Не треба да се претерува: Колку секс е веќе премногу?

7 јуни, 2020
imageedit_179_7839315762

Активниот сексуален живот има бројни предности, физички и емоционални. Но постојат неколку причини за мала претпазливост да не практикувате повеќе секс отколку што може да поднесе вашето тело.

Сексот е повеќе од физичка интимност – тој им помага на луѓето емоционално да се поврзат. Откако е задоволена физичката „глад“, тоа веќе станува настан на кој партнерите ги откриваат своите емоционални потреби.

Емоционалната врска помеѓу партнерите зајакнува со помош на сексот, а емоционално компатибилни парови уживаат во сексот повеќе од оние кои го сметаат само како физичка потреба.

Според експертите, луѓето кои често практикуваат секс, имаат помалку емоционални проблеми.

Тие се помалку осамени, загрижени и лути. Значи дека партнерите помалку се караат и за сѐ можат мирно да разговараат – благодарејќи на хормоните на среќа кои се ослободуваат во телото кога се препуштаме на шармот на сексот.

Сепак, има и некои негативни страни. На пример, инфекции на уринарниот систем е една од најчестите инфекции кај жените, но и кај мажите. Според здравствените експерти, сите сексуално активно жени ја искусуваат оваа непријатна инфекција барем неколку пати во животот.

Таа е предизвикана од бактерии (Е. Коли) кои се присутни во пределот на гениталиите, а преку сексот тие се пренесуваат до бешиката.

Исто така, се зголемува потребата за мокрење – ова е чест проблем со кој се среќаваат многу жени. Дури и по мокрењето имаат чувство дека бешиката е полна. Можна причина за ова е дека Г-точката е отечена кога често се практикува секс.