НЕКОЛКУ СОВЕТИ КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИМЕ ОД КОРОНА ВИРУСОТ: ​​Не е лошо да се потсетиме на важните чекори за безбедноста на сите нас!

16 септември, 2020
sanitizing-5095967_1920-660x450

Со овие совети ќе ви биде полесно да се заштитите од Ковида-19 што може да се инкубира во телото, откако ќе се заразите, помеѓу два и четиринаесет дена, без никакви симптоми.

Редовно мијте ги рацете и оставете да трае најмалку дваесет секунди. Бидете сигурни да користите сапун, додека средството за дезинфекција ќе ви се најде додека сте во движење, на работа или во автомобил.

Носете маска, бидејќи тие нè штитат нас и другите луѓе околу нас. Тие треба добро да се прилепуваат на лицето, да го покриваат носот, устата и брадата. Ако користите памучна маска, перете ја на 60 степени по секое носење, додека за еднократна употреба треба да ги фрлите.

Секогаш имајте марамчиња со вас, а доколку ги немате, кашлајте и кивајте во лактот. После тоа, обавезно измијте ги или дезинфицирајте ги рацете и фрлете го марамчето.

Физичкото дистанцирање, исто така, игра важна улога во борбата против инфекцијата и затоа одржувајте растојание. Избегнувајте близок контакт со луѓе, особено во затворени простории како што се продавница, јавен превоз или ресторан.

Редовно дезинфицирајте ги работните површини и сите предмети што доаѓаат во контакт со вас и со други луѓе. Тоа се рачки на вратите, мобилни телефони, паричници, тастатури и славини.

Ако сте во можност, работете од дома. На овој начин ќе имате помалку контакт со други луѓе и ќе се заштитите себеси, вашите најблиски и сите други.

Избегнувајте гужви и ограничете го бројот на социјални контакти. Ова однесување ќе помогне да се контролира ширењето на коронавирусот.

Чувајте ги вашите мукозни мембрани влажни, затоа немојте да бидете премногу на ниски температури и суви климатизирани простори. На овој начин, мукозната мембрана се суши и станува поподложна на вируси.

Не осудувајте и стигматизирајте ги луѓето околу вас. Некои не носат маска од медицински причини, некои имаат хронична кашлица, а некои ќе седат заедно во јавниот превоз затоа што се од исто семејство.

Одржувајте лична хигиена и бидете пример за другите во вашето домаќинство и во непосредната околина. Држете се подалеку од ризичните групи бидејќи коронавирусот може да биде фатален за нив.