Немате желба за секс? Ви откриваме што може да биде причина за вашето слабо либидо …

4 октомври, 2020
либидо

Го одбивте неколку викенди по ред затоа што „навистина не ви е дојдено до тоа“. Иако е слабо либидо, вкочанетата сексуална желба не може да се припише на само еден фактор, па дури и да се измери, бидејќи не знаеме точно колку е навистина мало – слабата до никаква сексуална желба кај жените често е резултат на посериозен животен проблем, па дури и здравствени проблеми. Пред да се загрижите сериозно, седнете и размислете: како се чувствувате за сопственото тело или телото на вашиот партнер?

Обидете се да гледате објективно на сè што ви носи стрес во животот, а потоа и на сите ваши одлуки поврзани со животниот стил воопшто – колку и како спиете, јадете, вежбате, колку сте задоволни од вашата работа или вашите пријатели. Информирај се. Ви ги донесуваме најчестите причини за ниско либидо. Проверете дали нешто од ова важи за вас, а потоа побарајте совет од специјалист, вашиот лекар или гинеколог.

Имате мали деца

Еволутивно, сосема е логично дека жените кои штотуку родиле бебе, дојат или се преоптоварени со грижа за дете, немаат силна сексуална желба (во тој момент желбата за потомство е навистина слаба, а со тоа и сексуална желба). На некои жени им треба подолго време за да можат хормоните да се вратат во рамнотежа по породувањето, а тоа значи дека сите полови хормони се поврзани со желбата. Ако имате мало бебе, само опуштете се. Помалку секс сега е нормално.

Започнавте многу строга диета

Иако здрав индекс на телесна маса или вашето здравје и форма се многу поврзани со сексуалната желба, гладта или радикалната диета може да ја намалат сексуалната желба – недостатокот на хранливи материи што ги хранат нашите клетки може да има сериозни последици. Екстремните диети не се здрави, исто како што не е здраво да се претерува со вежбање. Интересно е што умерената физичка активност го зголемува либидото, а екстремното го убива. Со други зборови, најдобрата златна мерка за сè во животот е ако претерате со одење во теретана, намалете време и напор и може дополнително да ја надополните вашата спална соба.

Ви недостасуваат некои витамини

Дури и кога не сте на страшна диета, можно е да ви недостасуваат витамини поврзани со сексуалната желба. Недостаток на витамин е една од најчестите причини за замор и слабо либидо и не пребродувајте го лесно. Една од најчестите причини за анемија е ниско ниво на железо, што може да се поврзе со години на редовна тешка менструација или со бременост и доење. Покрај тоа, повеќето луѓе имаат недостаток на витамин Д во текот на зимата, ако не го земаат како додаток, додаток во исхраната.

Не спиете доволно

Бидете свесни дека секој час сон од кој се лишувате поради работа, социјални мрежи или ТВ серии, значи и губење на контакт со таа девојка која секогаш сакала секс. Нашето тело природно ја губи желбата за секс кога се бори со потребата од енергија што му недостасува. Започнете да одите во кревет секогаш во исто време, и ако тоа не функционира, можеби не станува збор за квантитет, туку за квалитет на сон. Ако сте уморни и кога одите во кревет на време, разговарајте со лекар, пронајдете ја причината, не дозволувајте да го уништи вашиот сексуален живот.