Неверојатно откритие! Вакцина за корона вирусот е направена уште во јануари, пред првиот случај во Европа!

8 декември, 2020
вакцина

Иако само сега е одобрена, вакцината mRNA-1273 на Modern е направена на 13 јануари, пишува NY Magazine. Поминаа само два дена откако кинескиот научник Јонг-Хен Данг ја објави генетската низа на новиот корона вирус, поради што тој беше привремено протеран од лабораторијата.

Модерн ја направи вакцината за еден викенд. Исто така, беше завршено пред Кина да потврди дека вирусот може да се прошири од човек на човек и една недела пред да се потврди првиот случај на корона вирус во САД. Еден месец подоцна, првата смрт е потврдена, а вакцината веќе била произведена и доставена до Националниот институт за здравство за да започне првата фаза на тестирање.

Најбрзо развиена вакцина
Ова е најбрзо развиената вакцина во историјата. Во мај, по првата фаза, беше потврдено дека е безбедно, но авторот на текстот вели дека не сугерира дека требало веднаш да биде одобрен за широка употреба. Сепак, тој вели дека е разумно да се запрашаме дали процесот можел да биде побрз со оглед на тешката зима што се предвидува.

Кина започна да им ја дава вакцината на трупите уште во јуни, Русија ја одобри својата во август и досега вакцините пристигнаа кога епидемиите беа при крај. Така беше и со сипаници, туберкулоза и тифус. Николас Христакис, раководител на лабораторијата во Јеил, тврди дека сè уште е можно САД да постигнат имунитет на стадо природно.

Директорот на Центрите за контрола на болести, Роберт Редфилд, верува дека уште 200.000 луѓе ќе умрат од корона вирус во САД. Христакис вели дека тоа би значело дека се случи несреќа во Соединетите Држави што се случува еднаш во 100 години, во периодот од пронаоѓањето на решението до моментот кога се стекна храброст да се искористи.

Имаше помалку претпазливост со други лекови
И додека одобрувањето и администрацијата на вакцината чекаа од јануари до декември, со другите терапии во САД тие беа многу помалку претпазливи. На пример, хидроксихлорокин е одобрен на 28 март, ремдесивир на 1 мај, и употреба на обновување на плазма на 23 август. Немаше конкретни докази дека било која од овие терапии може да работи во третманот на коронавирус.

Ниту една од овие терапии на крајот не се покажа како ефикасна. Се покажа дека само еден лек, стероидот дексаметазон, има ефект во третманот на пациенти со Ковид-19. Сепак, може да биде многу опасно ако им се даде на пациентите прерано.

Се разбира, според списанието NY, не е исто да се одобри терапија за заразени и вакцина за здрава популација. Доколку се одобри небезбедна вакцина што потенцијално би го загрозила здравјето на луѓето, тоа би било медицинска катастрофа. Вакцина која, од друга страна, не е ефикасна, би им дала на луѓето чувство на лажна безбедност и вирусот повторно ќе започне да се шири, бидејќи луѓето ќе започнат да се однесуваат неодговорно убедени дека се заштитени.

Познато е дека вакцината е безбедна
Цело време од мај, се знаеше дека вакцината на Модерн е безбедна, само чекаше да види колку е ефективна. Научниците интервјуирани од авторот се прашуваат дали е можно да се промени пристапот кон развој на вакцини во иднина.

Лаиците по пандемијата во 2020 година можеби се прашуваат дали воопшто е неопходна трета фаза на тестирање на вакцини, во која се тестира нејзината ефикасност. Научниците, од друга страна, се обидуваат да откријат како да се забрза, па дури и да се прескокне, првата фаза поврзана со безбедноста на вакцините.

Поточно, тие се прашуваат дали е можно сите истражувања, развој, претклинички тестови и тестови во прва фаза да се направат пред да се појават нови вируси. Ова ќе им овозможи на вакцините да бидат подготвени за нив веднаш штом се појават вируси. Тие веруваат дека ова е можно за скоро 90% од сите потенцијални пандемии во иднина.

Не е нов пристап
Вакцината за корона вирус е развиена толку брзо поради веќе постоечките истражувања направени по епидемијата на САРС во 2003 година. Ова може да се користи и во иднина. Научниците знаат доста добро кои вируси можат да предизвикаат потенцијална пандемија и лесно можат да развијат вакцини за нив и да ги прилагодат доколку се појави нов вирус.

„Ова го правиме секоја година за вирусот на грип. Не знаеме кој вид ќе циркулира, па претпоставуваме и потоа го формулираме во вакцина заснована на истата технологија како и сите претходни вакцини против грип “, рече вирусологот од orорџтаун, Ангела Расмусен.

Целиот процес трае неколку месеци и се знае дека оваа вакцина е во основа безбедна. Со доволно финансирање, истиот принцип може да се примени на пандемијата, а првата фаза на истражување може да се направи пред да започне пандемијата и дополнителни тестови за безбедност непосредно пред да се примени вакцината на општата популација.