Носењето на оваа боја на облека ќе направи подобар прв впечаток кај луѓето, да изгледате попаметно и попривлечно

24 април, 2020
Naslovna

Која боја мислите дека има најмногу облека во вашиот плакар? Дали преовладува бојата? Црно? Беж нијанси? Една боја се препорачува да се најде во комбинации што е можно почесто, бидејќи наводно носи еден куп позитивни работи.

На сите им е добро познато дека ако носите црна облека, тие визуелно ќе ве разубават и ќе ве направат да изгледате потенки. Како да не беше доволна причина да го наполните плакарот со парчиња облека од црна облека, сега изгледа дека има повеќе! Секако дека сите сакаме да изгледаме најдобро во облеката што ја носиме. Затоа, внимателно избираме што да купиме, да носиме во продавници до соблекувалните еден тон од него и да излеземе само со едно парче. И која облека е најдобра? Црна! Една студија спроведена на 1000 луѓе за тоа какви здруженија доаѓаат на ум кога станува збор за различни бои на облека, пронајдоа интересни работи. Испитаниците поврзани со црната облека го донесоа следново: во таа боја ги прави луѓето да изгледаат посигурни, привлечни и попаметни.


Студијата беше спроведена од еден добавувач од Велика Британија. Луѓето ги добија своите мислења покажувајќи им фотографии од мажи и жени, а единствената работа што се смени на фотографиите беше бојата на маицата што ја носеа. Тие мораа да ја оценат секоја фотографија и да утврдат кои придавки ќе ги припишат. Црното се покажа како боја на облеката со која беа поврзани позитивни работи. Спротивно на тоа, бојата на облеката што повеќето луѓе ја поврзуваат со негативноста е розова. Само 5% изјавиле дека интелигентните луѓе ќе носат розова боја.


Покрај нивната црна облека поврзана со интелигенцијата, тие исто така се согласија дека ова е најдобрата боја што треба да ја носите ако сакате да импресионирате некого. Повеќе од половина од жените изјавиле дека тоа е нивната најатрактивна боја кај момчињата.


Од друга страна, покрај тоа што розовата се смета за бојата што ја носат помалку интелигентни, друга боја која е поврзана со негативноста е жолта боја. Луѓето со жолта боја не се однесуваат како да имаат доверба, тоа не ги прави попривлечни, ниту пак постапуваат интелигентно.

Најсексипилните бои што сакаат да ги видат на другите се црни – и црвени. На кратко, црната е најголем победник, без друга боја поврзана со толку многу позитивни како со црните.