Носите ракавици, но не треба да го правите тоа! Американски доктор: Ова е најчестата грешка која ја правите кога одите на шопинг!

3 мај, 2020
Naslovna

Дури и ако сте купиле многу намирници, има моменти кога апсолутно мора да ја напуштите куќата за да купите барем уште една работа. И покрај избувнувањето на епидемијата COVID-19, сепак треба да ги добиете сите резерви што ви се потребни за вашиот дом, намирници, лекови и други работи. И додека повеќето од нас знаат дека кога ќе ја напуштиме куќата треба да носиме заштитни маски, сè уште има толку многу непознати како да се заштитите кога одите на шопинг.

Дали треба да носите ракавици? Ако да, кога треба да бидат фрлени? Дали треба да ја избришете кошницата или количката во која ги ставате намирниците?

Еве што велат експертите за какви грешки треба да се избегнат при одење низ на градот.

Тие забележуваат дека луѓето мислат дека ако носат ракавици, тие можат да дејствуваат како да се невидливи. Луѓето имаат тенденција да веруваат дека кога носат ракавици, рацете ќе останат стерилни и чисти. Ова едноставно не е случај, ни кажува докторот од Калифорнија, Брендон Колби.

“Исто како што коронавирусот може да се закачи на голи раце, така можат и нараквиците. Ако одлучите да носите ракавици, важно е да ги менувате често”, рече тој.

Зошто?

„Многу пати мажот ќе облече пар нараквици пред да влезе во продавницата и потоа да ги задржи истиот пар нараквици по заминувањето, што потоа ќе го отвори багажникот на автомобилот (потенцијално пренесување на вирусот во рачката на багажникот), а потоа ќе ги вметнете вреќите со храна во автомобилот (потенцијално носење). вреќи), отворање на вратата од автомобилот (потенцијално пренесување на вирусот на рачката), а потоа дури и возење со истите нараквици (потенцијално пренесување на вирусот на воланот и во внатрешноста на автомобилот). “

„Некои луѓе може дури и да носат ракавици сè додека не се вратат во куќата, што значи дека нивните клучеви и копчињата на вратите се исто така потенцијално загадени“, предупредува тој. Значи – запомнете да менувате ракавици по секоја употреба, фрлете ги во канта и измијте ги рацете пред да допрат други површини.