Нови откритија за корона вирусот! Ако некој е инфициран, не значи дека е болен!

14 септември, 2020
последен

Корона вирусот ги подели светските научници – и додека некои се убедени дека само вакцината е лек за вирусот на корона, други се убедени дека е сосема можно нормално да се живее со овој вирус. Еден од оние кои се залагаат за втората теорија е добро познатиот чешки инфектолог Јиржи Бенеш, кој неодамна во одлично интервју за локалното списание „Рефлекс“ изјави дека е убеден дека вирусот корона ќе ослабне со текот на времето.

Бенеш, исто така, изнесе револуционерно тврдење – дека присуството на вирус во организмот не мора да значи дека некој е болен и дека не значи дека сите заразени луѓе ќе развијат различни симптоми кои се појавуваат од време на време.

„Ако не му дадеме простор да го исполни својот потенцијал, тој нема да ни создаде повеќе проблеми отколку другите респираторни инфекции“, истакна Бенес, раководител на инфектологија во прашката болница „На Буловци“, како што објави порталот „Бука“.

Тој додаде дека Ковид-19 досега не се промени многу или ослабе, но дека секако има шанси тоа да се случи во иднина.

“Постојат информации дека тие пронашле друга варијанта на вирусот во Сингапур, која треба да биде помалку агресивна и помалку пренослива. Тоа е секако можно. Тоа е РНК вирус, така што генерално може да се менува полесно отколку ДНК вирусот”, рече тој.

Бенеж се осврна и на фактот дека бројот на заразени расте како во Чешка, така и во другите делови на Европа, и ја повтори познатата теза дека повеќе испитувања значат повеќе заразени лица. Сепак, тој потенцираше дека кога ќе се открие присуство на вирус во нечие тело, тоа не значи автоматски дека станува збор за болест.


„За време на тестирањето, вирусот може да бил неактивен, безопасен или штотуку сте го сретнале и болеста не се развила. Затоа станува збор за инфекција без симптоми. Значи, тврдам дека бројот на позитивни тестови кај популација која е нормално здрава, не значи ништо лошо. Ако други вирусни инфекции, како што се грипот, беа тестирани на овој начин, немаше да има сто позитивни, туку илјадници луѓе на ден “, рече чешкиот инфектолог, истакнувајќи дека станува збор за сосема нормална состојба. Дури и откако новинарот го предупреди за германски студии кои покажуваат дека дури и во поблаги случаи на корона инфекција со вирусот, беше забележано оштетување на срцето, Бенеш остана непоколеблив и тврди дека е скептичен во врска со ваквите анализи.

“Ако вирусот редовно предизвикува компликации што ги опишувате, тоа ќе мора да се покаже на почетокот на епидемијата. Огромното мнозинство на коронавирусни инфекции се јавуваат на ниво на мукозата на респираторниот тракт. Како и многу други респираторни вируси, тие имаат многу едноставна стратегија. Вирусот треба да зарази некои чувствителни клетки, размножете се во нив и потоа оставете го заразениот домаќин повторно и зарази други. Вирусите кои се однесуваат на овој начин не се опремени да влегуваат во крвотокот.

Ова не е корисно за нив, бидејќи по продирање во крвта тие остануваат заробени во човечкото тело и повеќе не можат „Значи, не само за луѓето, туку и за коронавирусите, пенетрацијата во крвта, длабоките ткива или плацентата е несреќна коинциденција, но тоа дефинитивно не е нивна програмска цел“, заклучи инфектологот Бенеш.