Нови симптоми на корона вирус: Најчесто се јавува пред сите други – особено кај децата!

24 септември, 2020
simptom

Во дури 21 процент од случаите, тоа беше единствениот симптом на корона вирус.

Осипот на кожата може да биде посигурен симптом на коронавирус отколку треска и кашлица, особено кај деца, предупредуваат истражувачите. Експертите од Кралскиот колеџ во Лондон, кои ја водат апликацијата Covid Symptom Tracker, инсистираат на осипот да се додаде во официјалната листа на симптоми на Covid-19 и идентификуваа осум различни типови

Ова се случи по зголемувањето на бројот на корисници на апликации кои пријавија промени на кожата, а девет проценти од оние кои биле позитивни на тестот имале осип на телата и прстите на прстите.

Податоците исто така сугерираат дека осипите се двапати почести кај децата отколку кај возрасните и можат да се појават пред, за време и по други симптоми на вирусот – понекогаш во интервали од неколку недели, пренесува Mirror.

Во дури 21 процент од случаите, осипот бил единствениот симптом на коронавирусот. Работејќи заедно со Британското здружение на дерматолози, научниците од КЦЛ составија галерија од 400 слики откако добија илјадници примери на осип.

Осум категории на осип

1. Уртикарија – испакнати испакнатини кои чешаат на кој било дел од телото;

2. Осип од варичела – обично се јавува на лактите и колената, како и на грбот на рацете и нозете;

3. Зглобни прсти – се состојат од црвеникави или виолетови испакнатини на прстите и прстите кои можат да бидат многу болни;

4. Pityriasis rosea – акутна ерупција што може да има сезонско и евентуално вирусно потекло (неколку лица пријавија дека ја имаат за време на пандемија);

5. Егзема на вратот и градите – често е розова и чеша;

6. Воспалени усни – воспалението може да биде внатре или надвор, а усните може да бидат суви и лушпести;

7. Пурпурен осип – се карактеризира со темно црвени или виолетови дамки кои изгледаат како модринки;

8. Егзантема – симетричен осип во форма на црвеникави дамки или испакнатини, обично придружени со вирусно заболување.