Ново истражување откри дека нивото на антитела на коронавирусот брзо опаѓа откако симптомите ќе се повлечат

17 октомври, 2020
SPAIN-HEALTH-VIRUS-HOSPITAL

Ова создава мал проблем во третманот на опоравени пациенти со крвна плазма

Во отсуство на одобрени третмани за Ковид-19, некои болници лекувале пациенти кои имале тешки симптоми со крвна плазма на опоравени пациенти. Крвта на закрепнатите пациенти има антитела кои делуваат против коронавирусот. Иако трансфузијата на плазма сè уште не се покажа корисна во рандомизирани испитувања, некои мали студии сугерираат дека може да се ублажи сериозноста на болеста и да се скрати времето на хоспитализација.

Оваа недела во mBio, списание на Американското здружение за микробиологија, научници од Канада на Универзитетот во Монтреал, открија дека нивото на антитела во крвта на пациентите со Covid-19 брзо опаѓа откако телото ќе го исчисти вирусот и симптомите ќе исчезнат. Ако на крајот се покаже дека плазмата на опоравувачи има очигледна придобивка, треба да се собере во одреден временски период, заклучуваат авторите.

Колку долго плазмата го неутрализира вирусот?

Пациентите кои закрепнуваат не можат да донираат крв најмалку 14 дена откако ќе се намалат симптомите за да му се даде време на телото да ги расчисти честичките на вирусот. Со оглед на ова, временската рамка за донирање во плазмата може да биде само две недели.

Претходните студии сугерираат дека антителата достигнуваат врв 2-3 недели по појавата на симптомите. Способноста на плазмата да го неутрализира вирусот е значително намалена помеѓу 3 до 6 недели по појавата на симптомите пренсува од SciTechDaily. Како што паѓаат нивоата на антитела, така опаѓа нивната способност да го неутрализираат вирусот.