НОВО ОТКРИТИЕ: Оваа исхрана може да им помогне на луѓето заразени со коронавирус

9 ноември, 2020
Screenshot_2

Кето диетата може да биде корисна за постари пациенти заразени со корона, покажа неодамнешното истражување спроведено на Медицинскиот факултет Џеил во Њу Јорк и Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон.

Според резултатите од оваа студија, диетата богата со маснотии и малку јаглени хидрати може да ги ублажи клиничките резултати на коронавирусот кај постарите лица преку подобрување на нивниот имунитет и намалување на воспалението.

Од почетокот на пандемијата КОВИД-19, неколку студии ја идентификувале возраста како најсилен фактор на ризик поврзан со висока стапка на смртност кај пациенти со коронавирус. Во Соединетите Држави, околу 80 проценти од смртните случаи поврзани со коронавирус се пријавени кај лица над 65 години.

Општо, активноста на имунолошкиот систем е загрозена кај постарите лица, поради оштетување на активирањето на Б-клетките и Т-клетките поврзани со возраста. Во сегашната студија, истражувачите извршиле интраназална инфекција на постари глувци и возрасни мажи mCoV-A59 за да ги имитираат клиничките карактеристики на КОВИД-19.

Тие забележале дека и двата типа на заразени глувци со mCoV-A59 имале скоро слично вирусно оптоварување во белите дробови, сепак, постарите глувци покажале поголемо слабеење, хипоксемија и анорексија.

Имунохистохемиска анализа откри дека старите заразени глувци имале сериозно периваскуларно воспаление, формирање на едем, фиброза, пневмонија, пулмонална тромбоза и крварење во споредба со оној на младите заразени глувци, пишува News Medical Life Science.

Слично на постарите пациенти заразени со коронавирус, постарите глувци заразени со mCoV-A59 покажаа зголемено системско и срцево воспаление.

Во сегашната студија, истражувачите забележаа дека зголемувањето на нивото на бета-хидроксибутират во исхраната спречува акумулација на воспалителни комплекси, што доведува до намалување на воспалението.

Интересно, тие забележаа дека старите глувци mCoV-A59 кои се хранеа со кетогена диета покажаа само лесна кетоза, што укажува на зачувување на метаболизмот на липидите. Овие глувци биле заштитени од губење на тежината и хипоксемија поврзана со инфекции и покажале инактивација на воспаление.