Обрнете внимание!Полначите никогаш не смеат да останат приклучени во струја а еве и зошто!

18 октомври, 2020
полначи

Електричната енергија во домаќинството се троши на различни начини.
Една од нив се вклучените уреди што не ги користиме, како што се полначи, лаптопи, таблети…

Современиот живот со забрзано темпо не ни остава многу време да размислуваме за заштеда и зачувување на животната средина, но со помош на овие едноставни совети ќе можете да ги усогласите и двете компоненти на животот, и да заштедите пари на патот.

Одржувањето на вашиот фрижидер и замрзнувач полн може да ви заштеди многу во текот на годината. Тоа е затоа што целосниот замрзнувач на ладилникот е во состојба подобро да ја регулира температурата отколку кога е празна.

Сепак, наместо да купувате премногу храна, сите празни места во фрижидерот можете да ги наполните со бокали со вода или садови со мраз.

Ако мислите дека оставањето на бојлерот вклучен ќе ви заштеди енергија и пари, грешите. Многу е поефикасно и поевтино да го вклучите само кога ви треба и да го исклучите кога ќе завршите со туширање.

Исто така, електричните грејачи се исто така еден од најголемите потрошувачи на енергија. Додека многумина веруваат дека нивното користење за загревање на една или две простории може да биде поевтино отколку вклучувањето на централното греење, потрошувачката на енергија е всушност еднаква на загревањето на целиот дом со централно греење.

Друга древна грешка што луѓето сè уште ја прават е да стават премалку облека во машината за перење. Оваа навика навистина може да ве осиромаши.

Сепак, еден од најголемите виновници за трошење енергија е оставањето на електричните апарати вклучени во струја, додека не се користат.

Полначите за телефони се едни од најлошите потрошувачи на енергија и можат да ве чинат до 10.000 динари неискористена енергија годишно, што е околу 832.000 динари за цел живот.

Други уреди кои се главни виновници за исцрпување на енергијата кога се надвор од употреба се лаптопите, таблетите и ноќните светла.

Некои уреди, како што е адаптерот за наизменична струја, сепак ќе го напојуваат телефонот дури и кога батеријата е целосно наполнета.