Од овој минерал „БЕГААТ“ сите вируси! Еве каде го има најчесто

23 ноември, 2020
c83f83621c2d4002ff9dcc1514e40c9f52d148e3

Присуството на јод во телото ја намалува можноста за пренесување на коронавирус

Сезоната на грип е во тек, а за жал бројот на луѓе кои страдаат од ковид-19 расте секој ден. Светската здравствена организација (СЗО) секојдневно предупредува на опасноста од совпаѓање на корона вирусот и епидемија на грип.

Затоа е важно да се грижите за вашето здравје, да се храните здраво и да ги следите препорачаните мерки. Во борбата против инфекциите, јодот е исклучително важен за зајакнување на имунитетот. За тоа сведочи неодамнешното истражување на д-р Гери Ворен во публикацијата „Research Gate“, каде тој вели дека зголемениот внес на јод дневно, и во рамките на максимално дозволената доза, ја забрзува апоптозата, односно смртта на клетките заразени со ковид-19, што спречува понатамошно ширење на вирусот.

Повторно објавувани, научни анализи го потврдуваат ова тврдење, се со цел да се извршат три важни телесни функции во борбата против ковид: деактивирање на ковид во носот со присуство на јод во носната слуз, деактивирање на ковид на кожата пред влегување во телото со јод од пот и да се запре репликацијата на вирусот.

Можноста за пренесување на ковид-19, а со тоа и смртноста, е значително намалена на овој начин.

Бидејќи телото не го произведува, треба да земаме јод секој ден, од 1,5 до 2,4 милиграми, во зависност од телесната тежина и се советува дека е најдобро да се прави со консумирање на храна и вода.

Јодот најмногу се наоѓа во јодизирана кујнска сол, морска риба, особено сина риба, во сите морски плодови, како и во ананас, моркови и алги.

escort - Korsan taksi