Опседнати сме со губење на тежината, и подебели сме од кога било: 5 работи што не спречуваат конечно да изгубиме тежина!

9 мај, 2020
Насловна

Во светот на здравјето и фитнесот, се соочуваме со врвна иронија: опседнати сме со губење на тежината, и подебели сме од кога било, но тоа е затоа што има работи за кои се грижите за кои не се важни за слабеењето. Најчестото прашање е „што друго можам да направам за да го подобрам здравјето и изгледот“, но овој пристап не е во ред.

1. Фреквенција на оброци  

Можеби најчестиот мит што му штети на фитнесот е оној што вели дека треба да јадеме помали оброци, но почесто, за побрз метаболизам и да не се „изгладнуваме“ да изгубиме тежина. Ова ве оптоварува и се грижите за тоа, но ова навистина не е важно за слабеење. Не постои ниту еден аучен доказ дека ова е точно, и ниту еден штитеник на клинички испитувања не покажал дека зачестеноста на оброците влијае на тежината.

2. Одредување време на оброк  

Нема ниту еден научен доказ за овој случај. Додека внесот на калории е под контрола, не е важно дали јадете јаглехидрати наутро во 10 часот или навечер, а појадок веднаш штом ќе се разбудите или попладне. Овие се сите работи кои ве загрижуваат за кои не се важни за слабеење.

3. Избор на храна  

Современите, привремени диети, наводно, го кријат „клучот“ на губење на тежината, но освен малите придобивки од ситоста, храната за „губење на тежината“ навистина не значи многу. Повремените слатки или омилениот ладен пијалок нема да ви направат масти, и се додека не трошите премногу калории, изборот на храна ќе биде само дел од работите за кои се грижите, кои не се важни за слабеење.  

4. Вежбање  

Верувале или не, не треба да вежбате за да изгубите тежина. Може да изгубите килограми ако согорите повеќе енергија отколку што трошите, но може да се намали и внесот на калории, не само со нивно трошење преку вежбање. Вежбањето е важно, но подобро фокусирајте се на вежбите што ги уживате. Се додека се чувствувате добро, вежбањето нема да биде нешто за кое се грижите, што не е важно за слабеење, туку задоволство.

5. Премногу јаглехидрати или внес на маснотии  

Речиси секоја популарна диета наведува дека внесот на јаглени хидрати или масти запира со губење на тежината, но тоа не е точно. Можете да ги јадете премногу, ако јадете премногу калории. Додека калориите се под контрола, внесот на овие хранливи материи исто така ќе биде дел од работите за кои се грижите дека не се важни за слабеење. Оптималното внесување масти и јаглени хидрати зависи од лицето, неговото ниво на активност и начин на живот.