Ослободете се од грижите, стресот и лутината и исчистете го умот за 5 минути!

10 мај, 2020
masaza

Иако одредена количина на стрес е нормална и нужна во нашите животи, претераниот стрес може да пречи во секојдневните активности, да го намали квалитетот на живеењето и да ни го наруши здравјето.

Постојат многу методи за намалување на стресот. Ова е едена одличлна јапонска метода доја делува за пет минути, а се однесува на масажа на прстите.

Секој прст на раката е носител и претставник на различни емоции:

Палецот помага во борбата со емоциите како што се грижите и тешкотиите

Показалецот помага во борба со стравот

Средниот прст помага во контрола на лутината

Домалиот прст помага во борбата со депресијата

Малиот прст го зголемува оптимизмот и самодовербата

За практикување на техниката важно е да се знае дека секој од прстите на нашите раце претставува различни чувства или страв.

Како функционира?

За да ја ускладите животната енергија во телото, земете го прстот со спротивната рака, обмотувајќи ги палецот и сите прсти околу него. Држете го секој од прстите една до две минути. Ќе знаете дека делува кога ќе почувствувате пулсирање.

За да го смирите умот, притиснете ја нежно со палецот спротивната дланка во средина и држете најмалку една минута. Вежбите треба да ги повторувате секој ден за да бидете мирни и повторно да воспоставите рамнотежа во себе.