Откриен е виновникот за најтешките симптони од корона вирусот!

10 септември, 2020
корона


Човечки пептид наречен брадикинин може да биде одговорен за разновидните и понекогаш фатални симптоми забележани кај пациенти заразени со новиот коронавирус.

Лекови за контрола на брадикинин веќе постојат, и тие во моментов се тестираат кај пациенти со COVID-19 за потенцијална терапија против болеста.

 Брадикинин нормално помага во регулирање на крвниот притисок, а кај некои луѓе, се чини дека новиот коронавирус го турка производството на брадикинин „во петта брзина“.

Ова може да доведе до еден вид „бура на брадикинин“ во човечкото тело, што пак резултира со низа симптоми кои се вообичаени кај КОВИД-19 болест.

Ренука Рош од Универзитетот во Источна Мичиген вели дека таквата бура во човечкото тело може да објасни зошто се одделени толку многу аспекти на КОВИД-19, како што се болки во мускулите, поблага форма на заболување кај жените отколку кај мажите и склоност на Афроамериканците да развијат компликации од новиот коронавирус. Тим американски научници објавија студија во јули во која проучувале изразување на гени во примероци на белодробни течности земени од девет пациенти во Кина и ги споредиле наодите со примероци од група луѓе кои немале Ковид – 19.

Соодветно на тоа, докази за прекумерна експресија на гени одговорни за производство на брадикинин се пронајдени кај пациенти со КОВИД и намалена експресија на гени кои произведуваат ензими кои го држат брадикининот под контрола во група која не била заразена.

Брадикининот ги шири крвните садови и ги прави попропустливи, а високи количини на брадикинин може да доведат до протекување од крвните садови, особено во области на телото кои се богати со крвни садови, како што се белите дробови. На сличен начин, брадикининот може да ја сруши бариерата помеѓу крвта и мозокот, што укажува на можна причина за збунувачките невролошки симптоми на болеста КОВИД-19.

Канадскиот експерт eо Пенингер смета дека хипотезата за брадикинин има смисла затоа што новиот коронавирус ги напаѓа рецепторите на АКЕ-2 во клетките, а тие се исто така одговорни за ограничување на нивото на брадикинин. Бидејќи вирусот ја намалува способноста на овие рецептори, нивото на брадикинин во човечкото тело може да излезе од контрола, вели Пенингер.

Претходно споменатиот тим американски научници во студија објавена во јули открила прекумерна експресија на гените во телата на пациентите со ЦОВИД-19 болест, која е одговорна за производство на хијалуронска киселина, која кога ќе се меша со течност како крвните садови може да се ослободи во белите дробови, станува желатинозен. Ова го објаснува најтешкиот симптом на нова инфекција со коронавирус, односно отежнато дишење.

За среќа, лековите што го контролираат нивото на брадикинин и хијалуронска киселина постојат дури и пред да се појави пандемија. Затоа, во јули, во Холандија започна прелиминарното тестирање на икатибант на девет пациенти на респиратори.

Икатибант им помогна на осум од овие девет пациенти во прелиминарното тестирање.

Во моментов се спроведуваат нови студии во САД и Европа за да се тестира друг лек за контрола на брадикинин – ланаделумаб. Следејќи ги овие студии, целта е да се спроведе тестирање на стотици пациенти ширум светот.