ОТКРИТИЕ КОЕ МЕНУВА Сѐ: Корона Вирусот останува на екранот на телефонот и парите многу подолго отколку што се мислеше порано!

12 октомври, 2020
GettyImages-496714104

Поточно – до 14 пати подолго!

Студијата, објавена во списанието за вирусологија, цитираше податоци од истражување кое покажало дека корона вирусот може да преживее значително подолго отколку што се верувало на површини како што се стакло, нерѓосувачки челик и хартиени банкноти.

Вирусот најчесто се пренесува кога луѓето кашлаат, киваат или зборуваат.

Но, експертите велат дека може да се шират честички и во воздухот, како и на површини како метал и пластика.

Вирусот одговорен за kovid-19 може да преживее на површини како што се банкноти, екрани на телефони и нерѓосувачки челик до 28 дена, велат истражувачите. Претходните лабораториски студии сугерираат дека вирусот може да преживее два до три дена на банкноти и стакло и до шест дена на пластичен и нерѓосувачки челик.

Неодамнешното истражување на австралиската агенција откри дека вирусот е „екстремно издржлив“ и дека на мазни површини како стакло на екраните на мобилните телефони и хартиени банкноти, тој може да преживее до четири недели на собна температура.

За споредба, вирусот на грип може да преживее 17 дена под истите околности.

Упорноста на SАRS-CoV-2 демонстрирана во оваа студија е важна за јавниот здравствен сектор и податоците треба да се земат предвид во стратегиите за ублажување на ризикот од пренесување на вирусот во сегашната пандемија.

Резултатите укажуваат на потреба од редовно миење на рацете, како и на екраните на допир и избегнување на допирање на лицето за да се минимизира ризикот од инфекција.