Откриваме 5 причини зошто е многу добро да се има партнер кој тропа на тапани, тврдат научниците

24 мај, 2020
Насловна

Можеби никогаш не сте размислувале да таргетирате момче кое свири тапани, но штом ќе ви кажеме какви придобивки има за вас, веројатно ќе ја додадете таа вештина на списокот на работи што ги барате во партнер.

Тие се лидери, а не следбеници

Луѓето често имаат перцепција дека улогата на тапанарот, бидејќи тие седат во позадина, е помала од другите членови на групата. Но, ние мора да ви кажеме колку е далеку ова од вистината. Без нивни прецизни и остри знаци кои држат сè во ритам, ќе биде тешко за другите членови да одржат добар ритам. Тапанарите се мажи кои знаат да преземат одговорност и знаат кога да отпуштат.

Многу се интелигентни

Професор Улен од Институтот Каролина спроведе експеримент за да утврди дали постои врска помеѓу вештините за изведба на тапанарот и интелигенцијата, во која се наведува дека ритмичката точност во активноста на мозокот кога едно лице одржува стабилен ритам, е исто толку важно како и капацитетот за решавање на проблеми на тестовите за разузнавање. Испитаниците требаше да тропаат на тапани во одредено темпо, а потоа им беше предаден испит каде требаше да решат проблеми. Докажано е дека тапанарите имаат повисок коефициент на интелигенција, отколку испитаниците кои не свират. Ова докажува дека вашиот потенцијален партнер не е само професионалец во својата работа, туку е и многу паметен.

Тие се цврсти

Според студијата на професорот по психологија од Оксфорд, тапанарите произведуваат повеќе ендорфини за време на настапите отколку нивните колеги музичари. Овој експеримент го измери прагот на издржливост во четири групи – тапанари, продавачи на музички продавници, танчери и слушатели на класична музика. Тапанарите мораа да свират, а другите испитаници само слушаа музика и потоа го почувствуваа притисокот врз рацете до границата на издржливост. Тапанарите забележале дека играњето создало чувство слично на наплив на адреналин и позитивно зголемување на расположението. Ова е добра вест затоа што на сите ни треба партнер кој може да го извлече најдоброто од стресна ситуација.

Имаат издржливост на фудбалски тим

Би-Би-Си објави дека д-р Маркус Смит од универзитетот во Чичестер ја споредил издржливоста на тапанарот на турнеја со издржливоста на фудбалерот во натпревар. Тој го користел тапанарот на бендот „Блонди“, Клема Бурк, како предмет на експериментот. Смит всушност ги проучувал ритамот на срцето и нивото на кислород на славниот тапанар пред, за време и по настапот дури осум години. Ова не е изненадувачки затоа што свирењето тапани со часови носи издржливост. Оваа вештина сигурно ќе биде корисна во многу активности на вас и вашиот партнер.

Тие се одлични љубовници

Тапанарите се познати по својата импресивна техника на координација и интензивна контрола на прстите. Тие одржуваат темпо и точно знаат кога да запрат, како на сцена, така и во спалната соба. Иако на овој господар нема да му треба многу време да открие што ви одговара, со него ќе се чувствувате смирено и природно заштитено.