Отстранете го забниот камен дома: 4 чекори до совршена насмевка!

29 мај, 2020
157935_shutterstock-376207681_ff

Одржување на хигиена на забите значи секојдневно темелно чистење двапати на ден околу три минути. Но, и покрај чистењето, забен камен лесно може да стане проблем затоа што се јавува поради неколку причини:

 • Несоодветна хигиена на забите и неправилна положба на забите што исто така може да влијае на квалитетот на хигиената на забите
 • Неправилно поставени пломби на кои се акумулираат наслаги
 • Генетика
 • Плунка
 • Нездрава диета

Продолжената акумулација на забен камен може да резултира во посериозни заболувања на забите, како што се гингивитис и, воспаление на забното месо и олабавување на забите. Се препорачува забниот камен редовно да се отстранува – барем еднаш годишно за да се спречат овие проблеми.   Покрај посетата на стоматолог, може да се обидете и да го отстраните забниот камен дома.

За ова ви e потребно:

 • сода
 • четка за заби
 • сол
 • хидроген
 • вода
 • чаша
 • интедентална четкичка
 • антисептичка вода за испирање на устата

Опција 1

Измешајте половина лажичка сода бикарбона со половина лажичка сол во чаша од 250 ml. Ставете ја во мешавината од сода бикарбона и сол. Четкајте ги забите, а потоа исплукајте и повторете ја оваа постапка 5 минути.

Опција 2

Измешајте 250 ml водород со 125 ml млака вода и измијте ги забите со тоа за една минута, испрскајте го и исплакнете со 125 ml ладна вода.

Опција 3

Исплакнете ја устата со антисептик вода за плакнење и повторете неколку пати годишно.