Ова хоби е докажано дека најдобро го намалува стресот: Лекарите го препорачуваат како терапија број еден!

3 мај, 2020
Naslovna

Со ова хоби, стресот исчезнува.

Боењето не е само за децата, туку го намалува стресот, го отстранува лошото расположение и ја стимулира креативноста, докажаа бројни студии. Боењето е подеднакво со медитацијата и поради неговите позитивни ефекти, многу лекари го препорачуваат како форма на терапија.

Оваа техника ви помага да се фокусирате на сегашниот момент и да ги избегнувате проблемите што ве измачуваат.

Студијата за 2018 година објавена во списанието „Уметноста на психотерапија“ ги опиша искуствата на 200 пациенти хоспитализирани за да одат на операција. Истражувачите откриле дека сите тие пријавиле пониско ниво на стрес и вознемиреност, како и подобрено расположение, по 50-минутна терапија со боење.

Благодарение на повторувачките движења, мозочните клетки се релаксираат, а употребата на одредени бои влијае на нервниот систем. Сината и зелената се за релаксирање, додека црвената, портокаловата и жолтата боја ја зголемуваат енергијата и мотивацијата.

Боењето ги одмара очите и ги отстранува темните кругови и подочњаци

Заменувањето на боите на екранот од таблетот, компјутерот или телефонот со книга за боење на само еден час ќе ја намали напнатоста на очите и помага за намалувањето на темните кругови и темните подочњаци кај некои од испитаниците. Ова хоби го подобрува и квалитетот на спиењето, велат лекарите.