Ова се причините зошто жените изневеруваат: Порано беше поради незадоволство, но денес е поинаку!

1 октомври, 2020
жени

Во минатото имало значителни разлики во причините зошто мажите изневеруваат и зошто жените изневеруваат, а мажите повеќе изневеруваат затоа што сакале да пробаат нешто поразлично и жените повеќе поради незадоволството во односите. Но, денес тој родов јаз во неверството се намалува: мажите и жените изневеруваат поради многу исти причини. Порталот MindBodyGreen ја праша експерт за секс Тами Нелсон кои се причините за неверство кај жените.

Жените изневеруваат за секс

„Жените изневеруваат кога ќе најдат маж или жена што ги возбудува“, вели Нелсон. Ако некој ви каже дека мажите изневеруваат поради секс, а жените изневеруваат поради чувства, не сте во право. Една неодамнешна студија објавена во „Журнал за секс истражување“ открива дека иако мажите се уште имаат поголема веројатност да изневеруваат поради сексуалната разновидност, сепак е меѓу првите три причини зошто жените изневеруваат.

Тие се незадоволни од моменталната врска

Истата студија открила дека друга главна причина зошто жените изневеруваат е тоа што се за outубиле во сегашниот партнер. Дури и ако љубовта е сè уште присутна, жената која е несреќна во својата врска може да биде повеќе склона кон изневерување. Без разлика дали поради лутина, финансиски проблеми, семејни проблеми, тие може да сметаат дека изневерувањето ќе им понуди каква не е нивната моментална врска.

Тоа беше грешка

Третата главна причина за изневерување е – грешка!

Секој не е во право. Понекогаш мамењето се случува поради можностите што се појавуваат. Жените можат да дејствуваат импулсивно,а потоа да жалат, тврди Нелсон. Со други зборови, сосема е можно тоа да нема многу подлабоко значење, освен можност што тие не сакаа да ја пропуштат.

Тие сакаат интимност

Без разлика дали е физичко или емотивно, на сите ни треба блискост. Ако жената не се чувствува исполнета во својата врска и наиде на некој што покажува таков вид интимност, таа личност ќе ја привлече. Некои истражувања откриле дека на жените им е потешко да се поврзат емоционално со новата личност што ја изневеруваат отколку мажите кои изневеруваат, што укажува на тоа дека романтиката е дел од причината за изневерување на жените.

Новата личност направи да се чувствуваат посебно

Понекогаш луѓето изневеруваат затоа што ново лице предизвикало нови чувства кај нив или се чувствувало како да е некој друг.

Жените признаваат дека се чувствуваат посебно, секси и обожавано поради својот љубовник и дека вниманието е тешко да се игнорира, без оглед на фактот дека нивниот сопружник работи дома – вели Нелсон.

Тие имаат мала самодоверба.

Ниската самодоверба може да создаде желба за надворешна потврда. Ова може да биде особено точно ако некое лице не добие потврда од својот сегашен партнер, но недостатокот на само -убие може да направи некој да изневери. Луѓето изневеруваат кога не се грижат за своите чувства и им треба внимание. Тогаш случајот на изневерување или врска може да биде помалку фокусиран на вниманието што некој им го посветува, и повеќе на вниманието на самите себе.