Овие навики можат да бидат знак дека детето развива ментално нарушување, а секој родител ги смета за безопасни!

30 мај, 2020
dete 0

Дали сте забележале лоши навики кај детето? Или сте забележале како децата на вашите пријатели или познаници постојано ги гризнат ноктите или ја тргаат косата од главата? Многумина не ги сфаќаат навиките на децата сериозно, затоа што се верува дека ќе ги надминат со текот на времето, но некои од нив може да прераснат во ментални нарушувања со текот на годините.

Врвни психотерапевти тврдат дека присуството на лоши навики кај децата, како што се гризењето на ноктите, играњето со коса или честото лижење на усните, е отстапување од нормата, што не мора да биде сериозно, но истите не треба да се игнорираат.

Како прво, родителите треба да ја разберат причината за ваквото однесување на детето. Откривајќи ја главната причина, може да се суди дали е потребна помош од детски психолог или не.

Ако детето често ги гризе ноктите, ги истегнува облеките, не мора да биде сериозно, но има записи дека во некои случаи овие биле првите знаци на невроза, па дури и невропсихијатриски заболувања како што е шизофренија.

Во психијатријата постои дијагноза наречена трихотиломанија (преведено од грчки значи „желба да се искине коса“). Ова нарушување за прв пат го опиша францускиот дерматолог Франсоа Хенри Алопо во 1889 година. Претходно, ова нарушување беше реткост кај децата, но сега тоа е многу почеста и припаѓа на оние знаци што родителите често ги игнорираат. Трикотиломанија може да се третира, доволно е да се разбере суштината на оваа болест и да се изберат вистинската тактика на лекување. Овој проблем се јавува почесто кај девојчињата отколку кај момчињата, но никој не е целосно имун.

Постојат неколку механизми за препознавање на нарушувањето:

  1. Ако детето се концентрира на задача и не знаејќи почнува да витка прамени од коса, тоа е веројатно само навика и ситуација со која родителот може сама да се справи.
  2. Кога детето е луто и почнува да ја влече косата или агресивно да ги гризе ноктите, тоа е демонстрација на агресивна состојба и покажува колку гнев има во него. Обично се манифестира кај многу интелигентни деца кои се обидуваат да сокријат колку се лути. Во овој случај, потребна е помош од експерт.
  3. Професионална помош е исто така потребна кога детето ги користи овие навики за да изрази тешки емоции (чувство на загуба, колапс на надеж) кога детето е во состојба на силен емоционален стрес, особено ако детето страда и од нарушувања на спиењето и нема апетит.

Како да се спречи развојот на психолошки нарушувања кај децата?

Менталните нарушувања кај децата исто така можат да бидат последица на автоагресија. Во овој случај, на детето му е потребна љубов и поддршка, бидејќи тоа е во тешка умствена состојба.

Бидете повнимателни со вашите деца, создавајте добри услови за тие да пораснат, опкружете ги со љубов, грижа и внимание, искрено разговарајте за тоа што ги загрижува и поддржувајте ги  и тогаш помошта од психолог веројатно нема никогаш да биде потребна.