Овој дел од телото го издава: Дали е тој во љубов со вас или едноставно би се забавувал?

23 мај, 2020
Naslovna

Велат дека очите се огледало на душата, и тие многу добро можат да ви покажат дали фактот дека партнерот чувствува љубов кон вас или вие сте само поминувачка авантура за него – барем така кажува науката!

Имено, една студија спроведена на Универзитетот во Чикаго потврди дека врз основа на движењата на очите на мажот, можете да откриете дали тој само сака да се забавува со вас или дали тој навистина е за вљубен во вас.

Науката вели дека ако воспостави контакт со очи, дури и за кратко време, тоа значи дека тој е поврзан со вас на емотивно ниво. Од друга страна, ако тој не ве погледне во очи, но ги „обојува“ очите на вашето тело, постојат сите шанси тој само да се забавува …

Водечкиот автор на студијата, Стефани Кациопо, објаснува дека „овие обрасци можат да бидат првите знаци за тоа како автоматските процеси, како што е гледањето, можат да разликуваат чувства – љубов од страст“.

За да ја докажат оваа теорија, научниците им покажале на учесниците фотографии од парови, а на некои од тие фотографии луѓето гледале директно во камерата. Учесниците тогаш проценија дали луѓето на фотографиите се во романтично или страсно расположение.

Членовите на двата пола оцениле дека луѓето на фотографиите се во романтично расположение кога ќе погледнат во очи, односно во камерата и дека се во страсно расположение кога ќе погледнат во телото на друга личност.

Се разбира, тоа не значи дека сите што ве гледаат во очи, се заљубени во вас, ниту дека сите што не ве гледаат во очи, ве сакаат во кревет … Но, кога станува збор за личност која ви се допаѓа или партнер не сте сигурни за „Што сте до вас“, движењата на очите може да послужат како мал знак…