Овој отров живее во нашиот мозок 3 години: Благодарение на него – сè што започнуваме, пропаѓа!

9 октомври, 2020
204701_profimedia0250088821_ls

Зошто некои луѓе работат, додека други максимално ги избегнуваат сите обврски? Зошто вистинските можности им се случуваат само на некои луѓе, додека други се борат да се вклопат…

Нашиот мозок е контролиран од хормони. Односно, мозокот донесува или не донесува одлука благодарение на одредени хормони. Овие хормони имаат многу различни ефекти врз нашето однесување и одлуки.

Кои хормони влијаат на нас и колку долго живеат во нашата глава?

Допамин

Окситоцин

Серотонин

Ендорфин

Кортизол

Внатре во мозокот има всушност ТРИ мозоци:

Човечкиот мозок – постојано размислување комбинирање

Мозок на цицачи – чувства, добри и лоши

Рептил мозок, најстариот мозок (инстинкт за преживување).

На пример:

Змиите не размислуваат, тие само реагираат, дејствуваат, се размножуваат, речиси без да чувствуваат болка.

Кучињата чувствуваат желба, знаат дека сакаат и како сакаат, чувствуваат болка, разочарување.

Луѓето мора да имаат логика, тие можат да сметаат и читаат, зборуваат и одржуваат рамнотежа, да служат итн.

95% од сите одлуки се случуваат во рептилниот или лумбалниот мозок.

Ние им се обраќаме на луѓето со човечки мозок, што нѐ спречува да се менуваме. Т.е. тој мисли дека нè штити со тоа што не менуваме ништо, а колку повеќе мозок имате, толку повеќе искуство имате и полошо е за вас. Паметните луѓе знаат да се бранат од сè, дури и од животот.

Кои настани или ситуации предизвикуваат, т.е. активираат одредени хормони?

Допамин активирач – Ситуации во кои сме пријатни, но исто така и очекување на позитивни настани. Времетраење во нашиот мозок околу 2 минути.

Предизвикувач на окситоцин – Чувството на сигурност, заедништво, љубов, породување… трае 6 минути во нашиот мозок, а потоа треба да повторите сè, односно да се потсетите. Примери се пушачи кои не користат никотин, туку окситоцин. Тоа е, тие не се навикнуваат на никотин, туку на социјалното опкружување на пушачите, да разговараат, да паузираат …

Серотонин активирач – супериорност, подобрување на статусот, победа, препознавање и признавање. Живее во нашиот мозок 24 часа. Ден за победа!

Ендорфинот предизвикува разбирање дека сте живи, постоење, задоволство што сме присутни тука и сега и трае околу 4 часа.

Активирање на кортизол: одвојување на мајка и бебе; прељуба или развод; губење на работа – отпуштање од работа; социјална изолација – тишина; кога некој ќе ве изневери; чувство на страв, загуба, штета ….

Како ни влијае кортизолот?

Благодарение на кортизолот, преживеавме: „не одете таму, кучето ќе ве касне“ или „не влегувајте таму, ќе паднете во дупка“, „не тргувајте толку брзо“ итн … Благодарение на кортизолот, преживеавме како вид. Мозокот е зависен од кортизол и неопходен е.

Кортизолот живее во нас 3 години и го штити нашиот мозок. Мозокот учи многу брзо: „не нишај го бродот – ќе се превртиш!“

Благодарение на кортизолот кој е во нашиот мозок, ние не веруваме во себе. Тој нè учи дека не можеме да си веруваме толку многу, затоа што не успеавме, отпуштивме, не успеавме да се запишеме на факултет, итн ….

Мозокот учи и добро и лошо. Некои учат дека не можат, а други учат да одат, да стануваат, да работат…

Ако гледате само лоши вести на телевизија секој ден, вашиот мозок ве учи дека сте беспомошни. Но, можно е да се натера мозокот да размислува поинаку. Ќе го направите ова со донесување одлуки, активности, награди за себе.

Ако сакате да промените нешто во вашиот живот, измами го мозокот. Исклучете го човечкиот и само помислете на рептилскиот.

Ова ви го кажуваме од една причина: можете да го промените вашиот живот, само треба да го измамите мозокот!