Овој важен витамин ви помага во слабеењето!

9 ноември, 2020
нега-на-кожата-по-сончање

Веќе знаеме дека витаминот Д е многу важен микроелемент со одлични здравствени придобивки, вклучувајќи подобрен имунитет и поцврсти коски. Дали знаевте дека постојат и докази дека овој витамин помага во процесот на слабеење?

Истражувањата покажаа дека луѓето со поголем индекс на телесна маса и поголем процент на телесни масти имаат пониско ниво на витамин Д во крвта. Неколку други теории шпекулираат за врската помеѓу ниското ниво на витамин Д и прекумерната тежина: некои тврдат дека дебелите луѓе сè уште не консумираат доволно храна што содржи витамин Д, додека други укажуваат на разлики во однесувањето затоа што дебелите луѓе не го изложуваат своето тело на сонце тие апсорбираат доволно витамин Д од сончевите зраци.

Сето ова би значело дека нивото на витамин Д во организмот зависи од големината на телото, што би значело дека на дебелите луѓе им треба повеќе витамин Д отколку на луѓето со нормална тежина. Ова објаснува зошто дебелите луѓе можат да имаат недостаток на овој витамин во организмот. Исто така, слабеењето може да влијае на промените во нивото на витамин Д во крвта.