ОВОЈ зачин може да нè убие! Ние го ставаме во секое јадење, а тоа предизвикува срцев удар!

22 октомври, 2020
вит

Витаминот К промовира згрутчување на крвта, па затоа е многу важно за срцевите пациенти да бидат внимателни кога го земаат. Руската докторка Елена Малишева ја нарече оваа хранлива материја „убиец“ бидејќи може да доведе до тромбоза, што може да предизвика срцев удар, белодробна емболија …

Тромбозата е една од најчестите причини за болести и смрт во современиот свет. Под тромбоза подразбираме формирање на тромб во вените на ногата. Поради блокадата на крвните садови, тешкотии е да помине крв што треба да се врати во срцето. Кога вената е целосно блокирана, низ неа воопшто не поминува крв.
Поради слаба циркулација во вените, крвта тече побавно, а понекогаш има блокада на протокот. Промените во ѕидовите на вените се исто така чести или нарушена е можноста за згрутчување на крвта. Тромбоцити, црвени и бели крвни клетки се акумулираат и се формира тромб.

Celer peršun

Оваа болест често се поврзува со возраста, неактивниот начин на живот, диетата и постоечките кардиоваскуларни проблеми. И особено е важно да обрнат внимание на оние кои веќе земаат антикоагуланси (разредувачи на крв). Овие лекови помагаат во борбата против формирањето на згрутчување на крвта, но постојат супстанции кои го блокираат нивниот ефект.

Најопасната од нив е обичната јаглика. Содржи многу витамин К, кој го стимулира згрутчувањето на крвта.

„Кога се формираат тромби во крвните садови и не се„ раствораат “, тоа може да доведе до фатални последици“, рече Елена Малишева.