Пет особини на патолошкиот лажливец по коишто ќе можете лесно да го препознаете

14 јуни, 2020
pinocchio-898035364-5b4e582e46e0fb005b21144a

Психологот Марија Хил набројува шест карактеристики својствени за луѓето кои патолошки лажат:

  • Ќе ве проучуваат – Неговите цели можат да бидат скриени, но сигурно е дека никако не сака вие да ја знаете вистината. А, за да успеете некого да прелажете, потребно е добро да го проучите и да дознаете во што би можел да поверува, а во што не. Со други зборови, тие ги бараат слабите точки на својата жртва.

  • Не се емпатични – Овие луѓе немаат никакви морални ограничувања. Пред да ја искажат лагата, нема да размислат за нејзините последици и воопшто не обрнуваат внимание на тоа.

  • Не чуствуваат вина поради лагите – Личноста којашто лажела и има барем одредено нивно на емпатија, ќе почуствува олеснување доколку се смени темата за нивното лажење, додека на патолошкиот лажливец нема да му пречи вашето испрашување.

  • Обично не го прават она што мислите дека го прават – Тие не го допираат носот, не ја преместуваат едната нога врз другата и обратно и слично. Искусните лажговци можат цело време да ве гледаат во очи и да делуваат сосема опуштено и дружељубиво.

  • Ги совладува бес – Дали се сеќавате како се чуствувавте кога бевте дете, а вашите родители ќе ве фатеа во лага? Дали чуствувавте, вина, тага или страв дека таа личност можеби повеќе нема да има убаво мислење за вас? Патолошките лажговци тоа не го чуствуваат и нив воопшто не им е непријатно кога ќе ги фатите во лага, но можат да станат агресивни и бесни кога ќе бидат разоткриени.