Постои начин да ја исчистите лубеницата од семки за само две минути- сами паѓаат!

4 август, 20200
лубеница

Најпрво на лубеницата исечете и ги краевите, како да чистите тиквица. Потоа исправете ја и со широк остар нож отстранете ја кората.

Така исчистениот зеленук (да, да, лубеницата е зеленчук) повторно ставете го на површина, пресечете го вертикално, исправете ја секоја половина и исечете ја на парчиња со дебелина на прст. Секое парче на средината ќе има коска. Едноставно свиткајте го парчето на тој дел и тие ќе останат на работ на секоја половина.

Со ножот поминете преку семките и тие веднаш ќе излезат. Повторете ја постапката на сите парчиња. Потоа исечете румени парчиња со облик и големина какви што сакате и уживајте.

Растресете го стврднатиот шеќер

Сосетката пие слатко кафе. Ја става лажицата во садот за шеќер, ја става во кафето и промешува, па сфаќа дека треба да додаде уште малку шеќер. Другиот ден вашата ќерка со влажна лажица извадена од лимонада посегнува по шеќерот од истото место и ете грутка.

Белиот кристален шеќер на овој начин многу брзо се стврднува, а на кафениот дури ни тоа не му е потребно, бидејќи е многу осетлив на влага. Се згрутчува многу брзо. Еве неколку трикови со кои ќе го вратите во првобитна состојба.

Шеќерот ќе го омекнете на тој начин што ќе го ставите во цврсто затворена ќеса во која претходно сте ставиле парче леб или јаболка. По неколку часа грутките ќе се растресат. Овој совет важи за сите видови на шеќер, а само кафениот треба да го чувате во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *