Пред да го исчистите вашиот стан, исчистете го вашиот умствен отпад: Единствено ѓубре што треба да го исфрлите веднаш!

1 мај, 2020
Naslovna

Вашиот живот многу ќе се подобри.

Кога зборуваме за чистење, генерално мислиме на домашна хигиена и редовно чистење на истите од разни отпадоци кои ја блокираат нашата позитивна енергија и среќа.

Но, што е со внатрешната, духовната чистота? Околу нас има многу негативност и она што би било пожелно да се оградуваме. Еве како да го исчистите менталното ѓубре од вашиот живот!

7-те главни правила за внатрешна чистота:

Чиста рака

Во широка смисла, ова значи да не се земе она што не ви припаѓа. Парите што дошле некому преку трикови и лаги, никогаш нема да донесат среќа и просперитет, а на крајот може да изгубите уште многу. И корисно е да се запамети дека уделот на различни приходи им се дава на оние на кои им е потребен. Ова е закон на универзумот.

Чистота на ушите

Не слушајте или доживувајте информации што доаѓаат од негативни, завидливи или зли луѓе. Обидете се да избегнете непристојни озборувања, разговори и лаги на секој можен начин. Преку ушите, негативните информации влегуваат во вашиот ум и тело. Од истата причина, не е пожелно да се слушаат лоши вести (што, за жал, денес е премногу).

Чистота на очите

Заштитете се од погледот на непријателство, омраза, понижување, неправда, насилство. Оваа задача не е лесна. Навистина се случуваат многу работи во светот што никогаш не би сакале да ги видиме, но за кои стануваме неподготвени сведоци. Погледот треба да биде јасен за да не се затемни од зависта и жедта за она што го немате, но другите го имаат. Во светот, по природа, има толку многу убавини со кои што можете да ги израдувате очите. Восхитувајте се на убави и светли работи и појави!

Чистота на устата

Контролирајте го говорот. Корисно е да се држите подалеку од негативни разговори и пцовки. Подобро е да се молчи понекогаш, особено ако нема што да се каже. И таквата лоша навика, како што е лажењето, буквално вовлекува сè лошо во вашиот живот. Пред да изговориш некоја клетва, размислете внимателно за тоа, што е тоа што ќе привлечете не во туѓите туку во својот живот!

Чистота на телото и гардеробата

Водата ја отстранува целата негативна енергија на телото и тоа што го опфаќа. Чистата облека, а со тоа и телото, ќе помогне во зајакнувањето на менталното и физичкото здравје. Ова е клучот за вашата благосостојба, основата на успехот. На крајот, сето тоа започнува со мали нешта.

Чиста на мисла

Немојте да негувате негативни мисли и грди/зли планови. Ослободете се од сите обвиненија и жалење за минатото. Убавите мисли го расчистуваат човечкиот ум, ви овозможуваат да размислите повеќе за доброто.

Чистота на душата и срцето

Чиста душа штити од сè лошо и помага да му пружите позитивна енергија на светот.

Но, покрај душата, во суптилното ниво, во нас живеат егото, разумот и умот. Самиот човек го претставува живиот систем на лични квалитети, меѓу кои може да се приметат доблести и пороци. Душата зависи од нашата свест, егото и моќта на читање на добри или лоши својства на личноста.

Душата е под влијание на вашите чувства, умот и егото. Разумна личност која знае за самоконтрола и внатрешна дисциплина, со умот ги контролира своите желби и аспирации. Човек кој се обидува да живее исклучиво за себе, и ’се спротивставува на својата душа. Живеејќи за другите, ја прочистуваме нашата душа.

Сите луѓе се грешни, подлежни на оваа или онаа слабост. Но, душата може да се исчисти ако со волја и напор ги негуваме доблестите во себе, ги контролираме сетилата, умот и егото. И, се разбира, верата е најздравувачкото и неопходно средство за душата. Верата помага да се надминат тешкотиите, да се зајакне личноста, да се најде сопствен пат, да се идентификуваат грешките. Верата е јадрото што служи како поддршка на душата во тешки времиња, кога се чини дека нема излез, нема да има светлина и околу нас има целосен мрак.