Предрасуди за дезинфекција на раце

23 мај, 2020
Naslovna

Еве дали ќе ги почувствуваме последиците од прекумерната дезинфекција на „сè живo“ како резултат на епидемијата на вирусот корона на долг рок.

Од почетокот на епидемијата на коронавирус, дезинфициравме сè што можеме да го фатиме рацете, а сувите миења и гелови за санирање на рацете веројатно поставија „историски записи“ во однос на продажбата. Ситуацијата се смирува, епидемијата се смирува, но препораките да се грижи за хигиената повеќе од вообичаено, сè уште се валидни.

Можеби сте се запрашале како сите овие средства за дезинфекција влијаат врз нашиот имунитет, особено ако се земе во предвид дека лекарите под нормални околности се согласуваат дека прекумерната чистота не е добра затоа што го зголемува ризикот од алергии, на пример.

За време на епидемија, сите се обидуваме да избегнеме гужва, да избегнуваме допирање на лицето и да ги измиеме рацете сè додека не ја излупиме кожата, и ако навистина не можеме да ги измиеме рацете, не обезмастуваме на гелови и спрејови за „суво миење“ и дезинфекција.

Може ли ова да биде претерано? Постојат различни теории, од тоа дали прекумерната употреба на средства за дезинфекција ќе доведе до создавање на нови видови вируси и бактерии кои ќе бидат отпорни на сите средства за дезинфекција кои сега се на располагање, до онаа што смета дека ризикот од прекумерна чистота го уништува нашиот имунитет. стануваме имуни на разни болести. Но, нема научни докази за да се поддржат ваквите тврдења.

Значи…

… Дали употребата на санитарници за раце е лоша за имунитет?

„Тезата дека санитаторите и сапуните врз основа на алкохол можат да влијаат на имунитетот на една личност или да создадат видови на бактерии отпорни на антибиотици, не е базирана научно“, рече д-р Ана Лиу, инфектилог во Стенфорд, за женско здравство. Значи, ако не можете да ги измиете рацете, слободно користете средства за дезинфекција со најмалку 60% алкохол, а тоа важи и за време на епидемијата „ковид-19“, но и во нормални околности.

“Употребата на канализатори засновани на алкохол врз основа на алкохол не предизвикува отпорност на антибиотици. Овие бацили убиваат ефикасно и на начин сосема различен од антибиотиците. Нема шанси бацилите да се адаптираат или да развијат отпорност на средства за дезинфекција на алкохол”, велат тие. на американските центри за контрола на болести.

Една штетна последица од користењето на средства за дезинфекција на раце е тоа што тие ја сушат кожата: „Повремено се среќавам со луѓе чии раце стануваат суви и испукани од миење и дезинфекција на рацете, а овие микрокрипови на кожата можат да им го олеснат на бактериите. Но, сè додека кожата е неповредена, нема причина да се грижите “, објаснува д-р Лиу.

Што да се прави? Запомнете редовно да нанесувате хидратантна крема. Тоа е наједноставно и во исто време најефикасно решение.

… Што е со нашиот имунитет? Зарем не е во ред да се опкружува со мала количина бактерии?

Во моментов нема „прекумерна хигиена на рацете“. Факт е дека не е лошо децата да бидат изложени на одредени „нормални“ бактерии за време на растењето, односно не е добро да ги одгледувате во прекумерна чистота, така што тие не би биле повеќе склони кон алергии или астма.

Но, ова не важи за моменталната состојба во светот. Во времето на пандемијата, правилата се менуваат и во моментов нема категорија на „премногу чисти“.

Мијте ги рацете. И продолжете да ги миете кога ќе заврши короната.