ПРЕПОЗНАЈТЕ ГИ НЕОЧЕКУВАНИТЕ СИМПТОМИ: Осум видови осип што укажуваат на Корона се најчести кај децата!

27 септември, 2020
прскало налспва

Ваквите промени на кожата можат да бидат сигнал за Корона вирус!

Од сува кашлица до губење на чувството за мирис, постојат неколку симптоми за кои се знае дека се поврзани со корона вирусот, а сега научниците од Кингс колеџот во Лондон и Здружението на британски дерматолози предупредуваат дека осипот на кожата може да биде и знак на коронавирус.

Дерматологот д-р Вероника Батали, која го водеше ова истражување, рече дека тоа покажува дека осипите на кожата можат подобро да го предвидат вирусот на корона од треска и кашлица, особено кај децата.

„Откривме дека едно од шест деца имаа осип без други класични симптоми“, истакна таа.

Како што додаде таа, “повеќето осипи на корона вирусите траат неколку недели и на крајот исчезнуваат. Во некои случаи, лековите се препишуваат ако осипот е јадеж”.

Сликите беа собрани со помош на апликацијата Covid Symptom Study, лансирана во март, за да им помогне на научниците да соберат информации за симптомите на корона вирусот.

Собраните и анализирани податоци укажуваат на тоа дека осум видови осип може да бидат знаци на коронавирус, вклучувајќи црвенило на прстите, егзема на градите, како и питиријаза или „питиријаза роза“.

Со помош на апликацијата откриено е дека околу девет проценти од пациентите со вирус корона пријавиле осип на телото, прстите, додека осипите биле двојно почести кај децата.

Ова се видовите на осип на кои треба да обрнете внимание!

1. Ковид прсти

Промените на кожата познати како „кутикули“ или „смрзнатини“ биле релативно ретки пред корона вирусот, бидејќи тие обично се јавуваат за време на студениот период и кај луѓе кои веројатно имаат проблеми со циркулацијата на прстите и прстите.

2. Егзема на вратот и градите

Овој осип се појавува на вратот и предниот дел на градите, на места изложени на сончева светлина. Обично е прилично розова и предизвикува силно чешање.

3. Усни

Може да се појави болка на усните и тие можат да станат суви и лушпести додека се опоравуваат. Може да се појави и болка во устата.

4. Мозолчиња

Овој осип се појавува како црвен или трнлив и може да се појави на кое било место на телото, како што се лактите, колената, задниот дел на рацете и нозете.

5. Питиријаза

За Питиријазисот се смета дека има вирусно потекло, иако тоа никогаш не е докажано. Обично влијае на помладата популација. За време на пандемијата имаше уште повеќе наоди за овој образец, кој првпат се појави во почетниот голем слој, а неколку дена подоцна со неколку помали „заптивки“ на трупот или екстремитетите. Процесот на чистење на кожата може да трае неколку месеци.

6. Пурпура

Моделот на овој осип е лесно препознатлив бидејќи се појавува во форма на повеќе црвени или виолетови дамки, а исто така може да предизвика дамки слични на модринки.

7. Уртикарија (коприва)

Уртикаријалниот осип се јавува доста рано во текот на инфекцијата и може да трае долго, дури и кога лицето повеќе не е заразно. Осипот се појавува одеднаш, доаѓа и оди доста брзо и обично предизвикува силно чешање и може да влијае на кој било дел од телото.

8. Вирусен осип

Ова е вообичаена шема забележана кај вирусни инфекции со симетричен осип кој се состои од црвеникави дамки или модринки. Може да се појави пред, за време или по други симптоми, понекогаш неколку недели подоцна.

Претседателот на британското здружение на дерматолози изјави дека врската помеѓу одредени осипи и короната на вирусот станува појасна и дека можноста за препознавање на овие симптоми е клучна за намалување на ширењето на болеста.

„Галеријата со овие осипи ќе биде непроценлив ресурс и за здравствените работници и за јавноста и помага да се идентификуваат осипите што можат да укажат на корона вирусна инфекција, особено кај оние кои инаку се асимптоматски“, рече.