Проблем со кој се борат се повеќе млади: Како да го намалиме ризикот од срцеви заболувања?

7 септември, 2020
млади

Зголемените нивоа на холестерол во крвта често се резултат на нездрав начин на живот. Пушење, избегнување на каква било форма на физичка активност и поминување премногу време во затворени простории се само некои од причините зошто холестеролот влијае на сите помлади генерации.

Ризикот од кардиоваскуларни болести е уште поголем ако имате проблеми со холестерол и висок шеќер во крвта. Избегнувајте преработена храна и вклучете што е можно повеќе свежа храна во вашата исхрана.

Холестеролот е вклучен во производството на хормони и витамин Д и во варењето на храната. Може да предизвика ангина и срцев удар, но нема други симптоми, па затоа е најдобро да се прави крвен тест на секои неколку години. Постојат добар и лош холестерол.

ХДЛ е добар холестерол, тој го носи холестеролот од телото до црниот дроб што го исфрла од телото, за разлика од ЛДЛ или лошиот холестерол што предизвикува стеснување на крвните садови.

Вклучете во исхраната цели зрна, риба како скуша, харинга и пастрмка, сите видови мешунки, зелен лиснат зеленчук како блитва, спанаќ и бобинки.

Избегнувајте алкохол и цигари, како и преработена храна. Бисквити, калорични торти, слатки, премногу производи од животинско потекло и месни производи во никој случај не се препорачуваат да се јадат секој ден, особено за луѓето кои имаат проблеми со висок холестерол во крвта.