ПРОФ. Д-Р ЕДИТА СТОКИЌ: нови откритија за поврзаноста помеѓу дебелината и Корона вирусот

15 септември, 2020
prof-dr-edita-stokic-ekskluzivno-novi-nalazi-o-vezi-gojaznosti-i-korona-virusa-1

„Голем број студии покажаа поврзаност помеѓу дебелината и вирусна инфекција со КОВИД-19, текот на болеста и појавата на компликации“, објаснува Проф. Д-р Едита Стокиќ, директор на Клиничкиот центар на Војводина, кој – со организирање и реорганизација на институцијата во ковидна единица – успешно се бори против корона вирусот и ги задоволува сите потреби на корисниците.

„Голем процент на хоспитализирани пациенти со KCV беа дебели, имаа дијабетес и кардиоваскуларни компликации“, забележува д-р Стокиќ. „Европскиот центар за превенција и контрола на болести дефинитивно ги прогласи дебелите луѓе за особено ранлива категорија во оваа епидемија.

„Во последниве недели, следејќи ги резултатите од објавените студии, ова здружение стана позначајно и беше во фокусот на истражувањето на големи студии засновани врз население, кои дефинитивно ја истакнаа важноста на зголемувањето на телесната тежина и ризикот од заразување со инфекција со вирусот КОВИД 19.

Така, мета-анализа на студијата објавена во списанието „ Obesity Reviews“ на 26 август 2020 година, меѓународен тим истражувачи обедини податоци од студии во кои беа вклучени 399 000 пациенти. Докажано е дека дебелите луѓе со SARS-CoV-2 имаат 113% поголем ризик од хоспитализација од нормално хранетите лица, 74% поголем ризик од хоспитализација во одделот за интензивна нега и 48% поголем ризик од фатален исход.

„Друга студија, која опфати студии на група од 6.916 пациенти, покажа дека – во споредба со нормално хранети луѓе – ризикот од смртност бил двојно поголем, а овој ризик бил најизразен кај луѓето над 60 и мажи во помлада животна доба.

„Резултатите од студијата на Универзитетот во Тулан на 287 хоспитализирани пациенти со КОВИД-19 откриваат дека самиот метаболен синдром значително ги зголемува ризиците од прием во единицата за интензивна нега и употребата на механичка вентилација.

Од друга страна, строгите и ненадејни намалувања на исхраната не се препорачуваат бидејќи може да го ослабне организмот и да го загрози имунитетот. Затоа разговараме со најдобрите експерти и бараме одговори што ќе им помогнат на сите граѓани да го зајакнат своето здравје.

Д-р Едита Стокиќ посочува дека голем број на студии јасно покажаа корисни ефекти од намалувањето на вишокот на телесна тежина врз карактеристиките на морталитет и морбидитет кај дебелите луѓе.

„Слабеењето кај дебелите луѓе значително го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2, хипертензија, нарушувања на липидите и липопротеините“, вели д-р Стокиќ.

„Терапевтските процедури подразбираат примена на соодветна диета која треба да се комбинира со физичка активност, со инсистирање на промена на претходните навики и воопшто на животниот стил.

Со јасно наведени индикации за нивно воведување, можно е да се спроведе третман со употреба на некои лекови, а во случаи на екстремна дебелина, хируршки третман може да биде терапевтски избор“.

“Вкупниот дневен внес на калории мора да се намали за 500-1000 kCal во споредба со потребното ниво. Диетата мора да биде дизајнирана да биде навистина хипоенергетска од една страна, а од друга не смее да биде под 800 kcal / ден.“.

Според д-р Стокиќ, „почитувањето на принципите на правилна исхрана почнувајќи од најраното детство, покрај обезбедувањето соодветен раст, развој и исхрана, доведува и до стекнување на соодветни навики во исхраната“.

„Намалената физичка активност е уште еден важен фактор во развојот на дебелината. Современиот човек сѐ помалку време посветува на рекреативни и спортски активности, а тој седи покрај радија, телевизори и компјутери подолго, со што придонесува за дебелеење.

Во ваков комплексен епидемиолошки систем, потребно е континуирано следење на епидемиолошката состојба на водечките заразни и незаразни болести со цел примарна превенција, секундарна превенција и преземање соодветни мерки за подобрување на здравјето на населението. Затоа, во функција на времето, може да се очекува влошување на епидемиолошката состојба, но и соодветен одговор на здравствените субјекти на сите предизвици што ги носи тоа“.

Како што предупредува д-р Стокиќ, „кај нас дебелината добива карактеристики на масовно метаболичко заболување со сериозни последици врз општото здравје на населението. Според последните податоци, се проценува дека секој втор жител на има проблеми со прекумерна тежина или дебелина. : Дебелина и вирусни инфекции со ковид19. ”

„Мора да се навикнеме да живееме и да ги почитуваме сите мерки на превенција препорачани од епидемиолозите и Кризниот штаб, но исто така да водиме здрав начин на живот и да ги почитуваме принципите на правилна исхрана. На крајот, јасно е дека сите мора да придонесеме во борбата против епидемијата. И сите заедно придржувајќи се на анти-епидемиските мерки. Тоа е единствениот начин да се вратиме во нормален живот и да бидеме без страв со нашите најблиски како порано “, вели д-р Едита Стокиќ.