Психолошка зависност од пушење: Зошто е потешка од физичката и како да ја надминеме?

12 септември, 2020
Вреда от цигарите

Покрај физичката зависност предизвикана од никотин, пушењето предизвикува и ментална зависност. Многу пушачи, кога ќе се ослободат од физичката зависност, се соочуваат со многу потешка задача, а тоа е да не палат цигара во ситуации во кои се навикнати кога пијат кафе, алкохолен пијалок или после тренинг. Латинката Басара, проф. за психологија, зборува за психолошките аспекти на зависноста од пушење.

„Никотинот е зависна супстанца и неговото откажување подразбира потреба на организмот да се прилагоди на метаболизмот без никотин што ќе предизвика физички реакции што ги нарекуваме симптоми на повлекување или апстиненција. Симптомите на физичка зависност се минливи и можат да бидат различни кај секоја личност, пад на крвниот притисок, вртоглавица, несоница, главоболка, минливо варење на храната, раздразливост или дури и пад на расположението. Психолошката зависност од цигари може да се нарече „навика“ на пушење од која на човек му е тешко да се ослободи. На пример, некој посегнува по цигара после јадење, додека работи одредена работа, во автомобил, кога ќе се врати дома од работа, на деловен состанок, со кафе или пијалок, кога е вознемирен или е од досада итн. Повторувајќи ги овие дејства заедно и истовремено, тие се “врзуваат” едни со други и наскоро само појавата на ситуација (“знак”) кај пушачот со создава желба за цигара (задоволство). Ова се нарекува класично условување во психологијата – бидејќи навистина, покрај физичката зависност, пушачите стануваат условени да ја почувствуваат желбата за цигара посилно во одредени ситуации.

Покрај тоа, задоволството што се јавува кај зависниците по пушењето цигара дополнително ја зајакнува зависноста бидејќи шансата да продолжиме да повторуваме некое однесување се зголемува и во иднина кога оваа активност ќе донесе непосредни позитивни последици за нас. Значи, наскоро одредено дејство е поврзано со одредено чувство или ситуација, а пушачот веќе не се ни обидува да живее без цигара. Затоа менталната зависност е по тврдоглава, затоа што едно лице во основа мора да „научи“ да живее повторно без чад од тутун, што често значи усвојување нови навики и нов начин на размислување, без автоматизам “, објаснува Басара.

Пушењето не е поразителен вид зависност, но предизвикува зависност. Многу се знае и зборува за штетните ефекти на пушењето врз здравјето, а кога станува збор за откажување од пушење, главната тема е како да се надмине кризата со физичка апстиненција, иако може да биде потешка и долготрајна. Специфичноста на пушењето е исто така во фактот што не претставува сериозна зависност како што е зависност од алкохол или други лекови каде ефектите врз органските системи се понекогаш драматични и видливи веднаш по консумирањето на супстанцијата; пушачите не се истакнуваат на кој било начин во нивната адаптација во општеството, тие се подеднакво способни, концентрирани, способни да функционираат добро. Но, и покрај ова, пушењето има сличности со другите однесувања на зависност како што е негирање на постоење проблеми со престанок на пушење или ниво на зависност, преземање на сите мерки за „да не останат цигари“ или барање цигари од други луѓе во ситуација кога им се потребни, а ги нема, рационализирајќи го самото пушење (на пр. „Ах, тоа е мојот единствен порок!“) како и процедурите за добивање цигари во одредени ситуации, игнорирајќи го фактот дека пушењето негативно, а понекогаш неповратно влијаат на сопственото и на здравјето на луѓето од нивната околина итн. Басара вели дека физичкото повлекување од цигарите трае релативно кратко време, лекарите тврдат дека тоа е околу 72 часа на кои телото обично се ослободува од никотин, што обично ја елиминира физичката зависност што предизвикува желби. Не е за занемарување што некои луѓе ја чувствуваат оваа физичка апстиненција многу интензивно и им е тешко да ја надминат. Но, менталната зависност е по тврдоглава и трае подолго, сè додека лицето не ја „одвикне“ навиката за пушење. Едно лице може да биде непушач со месеци, но еден поттик е доволен да ја врати потребата од цигара, па затоа е психолошка потреба затоа што физичката веќе не постои, но постои меморија за тоа како пушењето влијаело на тоа лице во слична ситуација. Тој е истиот механизам како и со секоја зависност како и секоја друга зависност, а основата е потребата да се смири со нешто надвор.

На секој му треба индивидуален совет, но најдобри резултати се постигнуваат во група.

 “Откажување од пушење не секогаш мора со стручна помош. Постојат луѓе кои донесуваат одлука да се откажат од пушењето и тоа го прават на свој начин, слушајќи го своето тело и наоѓајќи свој, личен мотив. Но, има и такви кои не можат да го сторат тоа сами и се свртуваат кон експерти. Професионалното советување може да биде индивидуално, затоа, еден на еден со терапевт или во група “, вели Басара, објаснувајќи дека постојат некои универзални чекори при откажување од пушење, но исто така и дека секој што се обраќа за помош треба да му се пристапи индивидуално.

Тој објаснува дека универзалните совети се однесуваат на техники кои полека ја прекинуваат врската со цигарата:

 • На поранешните пушачи им се препорачува внимателно и постепено да влегуваат во ситуации што им биле предизвикувачи на пушење, но сега се опремени со техники и начини да се справат.
 • Кога копнеат цигара, им се препорачува да се обидат да го одложат моментот кога ќе се запалат затоа што за околу 3 минути треба да помине желбата или намерно да го замените дејството со некој што инаку е некомпатибилен со пушењето (на пр. Интензивна кратка физичка активност – сквотови, одење скали, длабоки вдишувања, пиење вода, овошје и сл.).
 •  Тие ве советуваат да ја запалите само цигарата што ја чувствуваат на највисоко ниво на желба.
 • Дека не чуваат цигари или други „знаци“ за пушење во нивна близина (на пр. Пепелници, запалки, кутии цигари …) и да избегнуваат места за пушење барем на почетокот.
 • Да набљудуваат непушачи во некои социјални ситуации и да го имитираат она што го прават со своите раце. Тие се советуваат да ги променат своите навики, на пример, ако неизбежно го поврзуваат кафето со пушењето и да го заменат кафето со друг пијалок…
 • Тие препорачуваат да воведат или зголемат физичка активност што има корисен ефект врз намалувањето на сите симптоми на зависност.
 • Ако пушењето е исклучиво поврзано со изложеност на стрес, терапевтската работа се прави и на усвојување други начини на справување со стресот.

Постепено да намалите или да запрете одеднаш?

Басара вели дека ова се некои универзални препораки, но дека секоја индивидуа има своја приказна и дека најдобрата стратегија за таа личност е направена во согласност со неа. Кога станува збор за психолошкиот аспект на откажување од пушење, големо значење му се придава на едукација на процесите за време на откажувањето. На пример, на почетокот на откажувањето од пушењето, желбата за цигара е исклучително силна и му се чини на пушачот дека никогаш нема да престане и многумина се откажуваат затоа што сметаат дека нема смисла да се бориме со нешто толку силно. Приказните за другите членови на групата се многу корисни тука затоа што пушачите навистина се разбираат подобро во она низ што поминуваат и понекогаш многу добро се мотивираат и советуваат едни со други. Мотивите да се откажат од пушењето се различни. „За некои, мотивот е ветување дадено на децата, за други здравје, за други чувство на самоконтрола, итн., Но секогаш му помага на поединецот да има некој со слично искуство како него. Затоа, групите за поддршка на прекин на пушењето се многу корисни. Поддршката на другите пушачи на патот да станете непушач е исклучително важна, а терапевтите се таму за да управуваат со процесите, да поддржуваат со совети и едукација и да поттикнуваат добри идеи и обиди во рамките на групата “, објаснува Басара.

Психологот вели дека едно од најчестите прашања кога станува збор за откажување од пушење – дали треба прво да го намалиме бројот на пушени цигари или да се откажеме одеднаш? „Како експерти, ние честопати велиме дека важната цел е да престанеме целосно да пушиме и дека е важно тоа да се случи што е можно побрзо. Дали некој ќе одлучи денес и утре веднаш ќе престане да пуши или ќе го намали од дваесет на седум цигари на три, потоа од три до една и да постигнеме нула – тука нудиме совети и препораки и ја охрабруваме личноста да одлучи за темпото како што чувствува дека може бидејќи од чисто принудување на личност која не е подготвена – нема многу одговори “, објасни Басара и наведе преку кои Лицето поминува низ пет фази кога ќе донесе одлука да се откаже:

 • Фаза на прет-размислување – во која пушачот не размислува за откажување од пушењето во следните шест месеци,
 • Фаза на созерцание – во која расте свеста на пушачот за штетните ефекти на пушењето и во која пушачот мисли во кој едно лице почнува да чита, да размислува интензивно и да зборува за откажување од пушење, правење планови, подготвување за откажување од пушење, барање стручна помош,
 • Фаза на активирање – во која едно лице престанува да пуши,
 • Фаза на одржување – по престанок,
 • Фаза во која едно лице се соочува со одржување на статусот на непушачи. „Кога повикуваат на помош, не сите пушачи се во иста фаза на подготвеност да се откажат. Останувањето во група и едукацијата за нив исто така им помага да сфатат колку се блиски или далеку од целта и како се движат во тие фази и што треба да направат. “Ако некое лице не успее веднаш во првиот обид, нема потреба да се чувствувате неуспешно, туку да се подготвите за следниот обид што е можно поскоро. Ако истраеме, успехот сигурно ќе дојде и секој може да престане да пуши”, објасни таа.