Психолозите откриваат зашто сте ЛОШО ДРУШТВО! Променете ги овие работи!

19 јуни, 2020
2254059_profimedia0184548725_ls

Психолозите посочуваат дека првиот впечаток го оставаме во првите неколку секунди од средбата со некого.

Ретко се менува подоцна, но некои фрази што ги користите може да ги натераат луѓето да ве избегнуваат.

1. „Не сакам да ве навредам, но …“

Без оглед на вашите мотиви, сè што „не сакате, но …“ никогаш нема да биде добро примено. Замислете некој да ви го каже тоа. Пронајдете аргументи што ја поддржуваат вашата позиција, но не станувајте негативен во дискусијата.

2. “И знаете што ми се случи …”

Наддавањето не е добар начин за комуникација. Ако штотуку сте запознале некого, подобро е да ги потенцирате работите што ве поврзуваат, отколку оние што ве ставаат во предност. Ако еден пријател ви каже нешто што му се случило, а вас не ве интересира, не свртувајте внимание на себе си со реченицата како од насловот. Оваа фраза ги намалува искуствата и емоциите на другата личност. Исто така, постојат попристојни начини за промена на темата.

3. „Никогаш не би купил вакво нешто“

Ако некоја пријателка ве праша како ви се допаѓа нејзиниот нов фустан или другар е заинтересиран за тоа што мислите за неговиот нов автомобил, овој вид на одговор дава впечаток за ароганција и надменост.

4. „Знам што е најдобро за тебе“

Најлошата форма на манипулација е онаа кога се обидувате да се прикажете како добро намерни.

5. „ти реков“ или „знаев“

Никој не сака паметни луѓе и никому не му е пријатно кога некоја личност се прави попаметна и подобра.