Психолозите советуваат: 7 начини како да се изборите со осаменост!

7 септември, 2020
осаменост

Дури и ако не постои специфична причина, чувството на осаменост може да се појави самостојно.

Без оглед на тоа што го предизвикало, не е лесно да се борите против осаменоста.

Сепак, психолозите забележуваат дека кога сме потполно презаситени, осаменоста може да биде лоша за нашето физичко и ментално здравје.


Но, не смеете да му се препуштите на ова чувство без борба и да се обидете да извлечете нешто позитивно од целата ситуација.

Експертите предлагаат 7 начини за борба против осаменоста:

 Направете список со активности што можете сами да ги направите

Иако звучи иронично, ако се обидете да се „излечите“ опкружувајќи се со луѓе, тоа може да има многу краткотраен ефект.

„Штом овие луѓе заминат, повторно ќе се чувствувате осамени“, објаснува терапевтката Лиза Бахар.

Таа советува наместо тоа да направите список со активности што можете да ги направите сами – од играње игри, составување загатки, преку читање до пишување. „Користете ја осаменоста за да се запознаете подобро“, вели психологот Кејт Балестриери.

Направете список на луѓе со кои можете да бидете кога сте осамени

Дали е пријател или член на семејство кој е секогаш позитивен? Направете список на луѓе на кои можете да се потпрете кога чувствувате дека немате со кого да разговарате. Би било добро да не се потпирате само на една личност бидејќи тоа може да ја стави вашата врска под голем притисок.

Исто така, ќе останете без соговорник ако тоа лице не може да ве контактира во тоа време.

Дружете се дури и кога не ви се допаѓа

Дали ви е ладна пот од помислата да излезете и да сретнете некого?

„Во одреден момент, мора да се натерате да се дружите со другите. Кажете си: „Имам што да понудам и не се плашам од одбивање“, вели Балестриери.

Вежбајте

Jогирање, фудбал, одење – не е важно каква активност е, важно е да се вработат телото и мозокот и да се тргнеме од осаменоста.

Размислете за терапија

Иако сè уште е табу за многумина, сосема е нормално да се размислува за разговор со професионалец.

„Понекогаш најважно е да имате некој да ве слуша“, вели Бахар.

Одморете се од социјалните мрежи

Иако социјалните мрежи често ги поврзуваат луѓето, во исто време тие можат да го зголемат чувството на осаменост, особено кога ќе видите други на кои навидум им оди добро во животот.

Избришете ги апликациите од вашиот мобилен телефон или само заборавете на социјалните мрежи некое време.

Излези на сонце

Понекогаш таквата едноставна работа како излегување на сонце и свеж воздух може да направи чуда за вашето расположение. На сонце, телото произведува ендорфин и серотонин, хормони кои позитивно влијаат на нашето расположение.