Психотерапевт открива: Овие промени се случуваат кога подолго време немаме физички контакт со луѓе!

10 септември, 2020
228123_shutterstock-1173699865_ls

Експертот открива што можеме да почувствуваме како резултат на недостаток на физички контакт

Сите знаеме колку е важен блискиот контакт за здравјето на луѓето и колку лекуваaт прегратките и бакнежите.

А тоа одеднаш ни го одзеде оваа година со доаѓањето на корона вирусот. Со цел да се спречи ширењето на КОВИД-19, одржувањето на физичката оддалеченост и носењето заштитни маски стана наше секојдневие.

Поради недостаток на физичка блискост, многу луѓе чувствуваа вознемиреност и депресија.

“Физичкиот контакт е од голема важност за една личност. Иако секој има одредена доза интимност што му е потребна, по неколку месеци оддалеченост, секој почнува да чувствува колку му недостасува контактот”, тврди психотерапевтот за семејни односи и бракови- Алис Руби Само за Јаху.

Лошо расположение

Ако веќе некое време се имате лошо расположение, без оглед на тоа што правите, тогаш постои можност да го имате овој проблем.

Д-р Кетрин Џексон, клинички психолог, вели дека физичкиот контакт го исполнува нашиот мозок со хормони на среќа како што се серотонин, допамин и окситоцин.

Недостаток на нивно лачење може да предизвика депресија.

Стрес

2020 година донесе здравствена криза предизвикана од корона вирусот за сите нас, а со тоа и страв, грижи и стрес. Една од причините за акумулираниот стрес е недостатокот на физичка блискост.

Без прегратки и бакнежи, нашиот мозок почнува да лачи хормони на стрес како што е кортизол.

Д-р Џексон советува да ги галите милениците ако ги имате.

„Допирот не мора да биде човечки за да има позитивен ефект“, вели тој.