Работи кои можат драстично да го подобрат вашиот брак!

6 септември, 2020
брак

Никој нема универзална формула за среќа, особено кога станува збор за брак, но тоа не значи дека не мора да се трудиме нашата заедница да функционира на најдобар начин.

Иако генерализацијата на нештата е често погрешна, постојат работи што се неопходни за среќен брак, и од нас зависи само дали тие ќе работат во пракса.


Комуникација

Не е доволно да се каже: не легнувајте лути, ниту повторувајте дека комуникацијата е неопходна во секоја врска. Поентата не е само да се расправаме (дебатите се неизбежни во секој брак), туку и да се знае како да се помириме и уште поважно: да се дојде до суштината на работата.

Да, тоа не е лесно да се постигне.

Прво, пронајдете го времето што обично го поминувате заедно. Ако се чувствувате најрелаксирано во кревет, ова е исто така добро место за да влезете во суштината на работата. Второ, бидете внимателни како го започнувате разговорот. Затоа што ако започнете со напади, другата страна ќе возврати со иста мерка. Трето, малите промени во комуникацијата можат да направат чуда – дали ве нервира што вашиот сопруг секогаш заборава да фрла ѓубре?

Обидете се со нов пристап – наместо да му кажете: Сте заборавиле да го фрлите ѓубрето повторно, вие само ќе му кажете: Фрлете го ѓубрето.

Сепак, без заемен напор, комуникацијата нема да функционира правилно.

Соработка

Бракот се заснова на соработката на двајцата сопружници. Кога ви треба помош, побарајте ја. Дури и ако сте дома и вашиот сопруг работи, тој секогаш може да го однесе вашиот автомобил до бензинската станица, да го исфрли ѓубрето или да оди на шопинг. Овие мали нешта значат многу, затоа што и двајцата покажуваат желба за соработка.

Соработка значи соработка во спалната соба, колку и да звучи чудно. Важно е и вие да бидете подеднакво „распоредени“ и овде, ако ја пробавте новата поза што ја побара претходниот пат, сега е ред да изберете. Сексот никогаш не треба да се врти само околу една личност.

Компромис

Веројатно најважната работа во секој брак. Кога ќе сфатите дека не можете да ја менувате сопругата, тоа не значи дека не можете да се прилагодувате едни на други.

Ако ви пречи чадот од цигари, вашиот сопруг ќе пуши надвор од куќата. Компромис значи и дека нема да се жалите кога треба да го посетите неговото семејство, бидејќи тој исто така редовно оди на ручек кај вашето семејство.

Компромис значи и да се остави другата личност да „победи“ во дебатата некогаш

Водење љубов

И, дојдовме до секс и неколку важни правила:

Никогаш не користете секс против сопругата – какво било условување како што е: Ако не го правите тоа и тоа, јас нема да имам секс со вас. Тоа само ќе создаде чувство на незадоволство од вашата сопруга. Ако продолжите да се однесувате вака, другата страна ќе има чувство дека се согласувате на секс само за да ги диктирате и контролирате односите во вашата врска.

Негирањето на секс и наклонетоста можат да имаат многу негативно влијание врз бракот.

Имајте секс барем еднаш неделно – ако ги игнорираме придобивките како што се намалување на стресот и подобрување на рамнотежата на хормоните, ова е добра идеја за одржување на хармонијата во бракот.

Логично, сексуалната желба исто така опаѓа со возраста, но водењето љубов е исто така важно за одржување и зајакнување на врските меѓу сопружниците.

Не биди негативен – не биди „убиец“ на добро расположение и некој што зрачи со незадоволство. Ако имате секс со вашиот партнер, дури и кога не сте расположени, направете го тоа за него, а не само за да го замолчите.