Русија објави, оваа билка е чудотворна, помага кај корона а ја има и кај нас!

6 август, 2020
растение

Досега во Русија синчецот се користел како храна за стока. Но, се покажало дека овој навидум обичен коров може да спаси многу човечки животи.

Научниците го препорачуваат ова растение за спречување и лечење на Ковид-19. Неговото латинско име е Isatis tinctoria (кај нас познато како синчец). Истражувањето покажало дека лекот од ова растение ефикасно делува против вирусот.

Вирусолозите од Томск во текот на експериментирањето ја потврдиле високата биолошка активност на екстрактот на коренот и листовите на синчецот. Според експертите ова растение помага во лекување на вирусот кај птичји грип и мали сипаници. Научниците се убедени дека синчецот ќе биде од голема корист и во борбата против Ковид-19.

Експертите потенцираат дека ова растение не е токсично и има многу малку контраиндикации, што е од особена важност за пациенттите со хронични заболувања и слаб имунитет.