Русите тврдат дека овој чај лечи се!-Толку е добар што има и бурна историја!

23 мај, 2020
caj

Секој во Русија ја знае неверојатната лична историја, или подобро кажано, подемот и падот на чајот Иван, околу кој се плетени вистинските приказни за криминал од меѓународни размери.Во Русија се смета за  лек за сè, во другите држави се користи за проблеми со простатата и уринарните проблеми. Билката е иста, латинското име е исто, освен тоа што Русите го нарекуваат Иван чај, или Копорски (според областа каде што беше најчест) ,а ние-врбовица.

Како се подготвува?

Една лажица од чајот Иван се става во 2 дл врела вода и се остава да отстои десет минути,се цеди и после тоа може да се пие.

Првиот меѓународен чај во светот кој ги премина границите и беше извезен во странство беше токму овој чај. Со векови, Русите користеле иван трева, ферментирале лисја, делумно или целосно, ги исушиле листовите и добиле руски чај. Секоја куќа го имаше овој чај во кујната и се пиеше за сите болести а згора на тоа има исклучително пријатен вкус. Беше толку моќен што служеше како средство за плаќање во средновековна Русија.

Традиционален самовар

Чајот од Иван беше средство за плаќање наместо пари На почетокот на 19 век, ги премина границите на Русија и почна да добива исклучителна популарност во Велика Британија. Британците станаа големи обожаватели на чајот Копер од Царската Русија, која достигна до самиот врв на руските извозни производи.

Британците го обожаваа чајот

Британците, кои веќе формирале колонии низ целиот свет, сметааа дека чајот од Иван повеќе не може да се увезува преку нормални канали, туку бил шверцуван од Русија. Тоа ја зголеми неговата цена. До моментот кога ќе го стигне до потрошувачот, веќе би бил скапоцено скапо.

Лековит и вкусен

Русите го нарекуваат чај Иван, а кај нас тоа е чај од врбовица.Компанија од Источна Индија најде замена за црниот руски чај на другата страна на светот. Тоа беше камелија синенсис. Сушен изгледа како црниот руски, но има кофеин и комплетно различен состав.

После Октомвриската револуција, чајот беше заборавен во Англија

Повеќето Британци дури и не забележале дека едниот чај е заменет со друг. Октомвриската револуција и пристигнувањето на комунизмот во Русија помогнаа да се наметне чајот од Иван во заборав и моќната реклама да се прифати новиот чај како стариот. Русите сè уште негодуваат за оваа измама и често знаат да кажат дека источниот „црн чај извлекува калциум од коските“ и дека не е здрав.

Може да се пие на неодредено време- сè додека има добар вкус

Врбовица, како што се уште се нарекува кај нас, претежно расте во на поголеми височини, на рабовите на ретките шуми. Овој чај не е толку популарен во нашата земја како во Русија.Има убава виолетоа цвет и веднаш ќе го препознаете: листовите од врба изгледаат магично. Врбовицата, за разлика од повеќето други чаеви, може да се пие на неодредено време, практично онолку колку што сакате. Има антиинфламаторно дејство, го зголемува либидото и го намалува заморот, го стимулира имунитетот и се бори против Алцхајмеровата болест.