Руските лекари најдоа начин да спречат потешка форма на ковид 19!

18 декември, 2020
коркор

Додека не пристигне вакцината – треба да се заштитите од ковид 19.

Но, како?

Одговорот лежи во три компоненти: цинк, селен и витамин Д, кои опсежно беа проучувани од руски лекари во соработка со научници од целиот свет. Еве што велат тие, како и зошто овие три компоненти помагаат во превенцијата, но во правењето на формата на болеста поблага ако се заразиме.

  • Многу лекари веруваат дека коктел од три компоненти – цинк, селен и витамин Д, обезбедува добра антивирусна заштита.
    Улогата на микроелементите во функционирањето на имунолошкиот систем и заштитата од вируси е голема и решивме да испитаме колку се важни во тежината на текот на 19-тите – вели Андреј Свистунов, доктор на медицински науки, професор, прв проректор на Универзитетот Сеченов.
  • Бидејќи имаме база на податоци на неколку стотици пациенти со оваа инфекција кои беа лекувани во нашата клиника, проверивме концентрација на многу елементи во трагови во нивниот крвен серум. Пронајдена е јасна врска – колку е помало нивото на цинк и селен, толку е потежок текот на болеста. И обратно – со нормалната содржина на овие елементи во трагови, почесто имаше благ тек на ковид-19. Улогата на цинк во оваа студија беше очекувана, но ова е првпат да се добијат толку обемни податоци за важната улога на селенот во заштитата од ковид-19 – вели д-р Анатолиј Скални, професор и раководител на лабораторијата за молекуларна исхрана на Универзитетот Сеченов и идеолог на оваа студија.
  • Директниот антивирусен ефект на цинк, вклучително и против коронавирус, е добро проучен. Ја инхибира нејзината репродукција (репликација) во клетката. Плус цинкот го зајакнува имунолошкиот систем, влијаејќи на многу делови на имунолошкиот систем. Витаминот Д го има истиот ефект. Дополнителен внес на овој витамин за спречување на инфекција со коронавирус е пропишан во многу официјални препораки. Селенот исто така може да влијае на имунитетот, вклучително и вроден имунитет, кој игра голема улога во ковид-19. Покрај тоа, тој ги штити белите дробови и заедно со цинкот е важен за намалување на инфламаторниот одговор. Ние многу добро знаеме каква негативна улога игра прекумерното воспаление при инфекција со корона вирус: бурата со цитокин е најважниот фактор во нејзиниот тежок тек. И, можеби, селенот игра значајна улога во неговото слабеење. Откако ги разгледавме овие факти со голема меѓународна група научници, дојдовме до заклучок дека цинкот, селенот и витаминот Д се оптимални за превенција од КОВИД-19 и за нејзино лекување од самиот почеток на болеста – вели д-р Анатолиј Скални. Тој додава дека сите овие компоненти се важни за имунитетот.
  • На крајот на краиштата, сите овие компоненти се важни за производство на антитела и добро функционирање на имунолошкиот систем. Напишавме статија за ова, објавена во влијателното научно списание Нутриенти и сега, заедно со водечките научници, вклучувајќи го и нобеловецот Константин Новоселов, подготвуваме книга за улогата на микроелементите во COVID-19. Ќе биде објавена во САД и ќе биде достапна за сите лекари – вели д-р Анатолиј Скални.