Сè што правите погрешно кога станува збор за сирењето!

15 септември, 2020
сир насловна

Сирењето, во сите свои различни форми, е веројатно една од најомилените намирници низ целиот свет.

Но, како што е случај со повеќето јадења, дури и одлично парче сирење може многу лесно да се уништи. Затоа, прочитајте кои се најчестите грешки што ги правиме со сирењето и како можеме да ги поправиме.

Го чувате на погрешно место

Сирењето е како сунѓер апсорбира разни мириси, и бидејќи го чуваме во фрижидер, нашето парче сирење ќе ги апсорбира „аромите“ на сè што има таму. Затоа извадете го сирењето од целофан или фолија, завиткајте го во хартија за печење и ставете го во вреќа со патент. Хартијата ќе му овозможи на сирењето да „дише“, а запечатената кеса ќе го заштити од влага.

Го сервирате и го консумирате на погрешна температура

Сирењето не треба да се јаде додека е премногу ладно. Едно од правилата вели дека треба да го извадите од фрижидер половина час пред консумирање, односно за да го извлечете максимумот од неговиот вкус, сирењето треба да се јаде кога неговата температура е помеѓу студена и топла.

Купувате веќе исечено сирење

Трговските центри се погодно место за купување сирење, но можеби не се најдобро место за купување свежо сирење. Ако сирењето е веќе исечено, тоа сигурно нема да има добар вкус како сирењето кое беше исечено истиот ден. Друг проблем е пакувањето – претходно исечено сирење обично се пакува во целофан. Ако купувате претходно исечено сирење, не заборавајте да обрнете внимание на датумот на пакување – не треба да биде подолг од три дена. Друг начин е едноставно да почекате малку во склад со филетите и да купите свежо исечено сирење.

Се плашите од „миризливи“ сирења

Најдобрите сирења во светот се обично „смрдливи“, но ако започнете со благи вкусови, полека може да се навикнете на мирисот и да започнете да уживате во некои од најдобрите сирења во светот.

Не пробувате нови сирења

Иако веројатно веќе знаете кое сирење ви се допаѓа, нема ништо подобро од откривање нови сирења. Може да пробате во продавници во кои има примероци и кој знае, можеби ќе го најдете вашето ново омилено сирење!